Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Voor de buurt!

Een compleet overzicht van creatieve, spirituele, actieve en informatieve activiteiten om te doen op ieder moment in het jaar!

Inhoud:

Informatieve activiteiten

Buurtproblematiek

Wedstrijd /sport /spel

Kunst / crea

Geestelijk /rust

Overige tips

Informatieve activiteiten

kinderboerderij voor 1 dag
Een kerkplein vol dieren, heel gezellig, en het trekt veel kinderen!
Laat elk kind zijn/haar huisdier meenemen naar de kerk, en regel zo mogelijk wat met de plaatselijke persoon die lama’s heeft, of werk samen met de kinderenboerderij. Om zo de kinderboerderij voor een dag te realiseren.

Tijdmachine
Wanneer je de kerk binnenstapt, loop je als het ware door een tijdmachine. Waardoor je, als je eenmaal binnen bent, in de wereld van vroeger staat. Bijv. op het moment van toen de kerk net afgebouwd was. Maak een soort openluchtmuseum in het klein over de geschiedenis van de (jullie) kerk of buurt. Laat mensen verkleed gaan, maak kerkactiviteiten van vroeger na, zoek foto's of dia's van de kerk, gebruik een verhalenvertellen die verhalen vertelt, heeft er nog iemand guldens voor de collecte?

Geschiedenistocht door de kerk
Uitleg: Veel kerken hebben een lange historie, ramen met een bijzonder verhaal, een orgel met bijzonderheden, stenen met een historie, enz.

Noteer alle bijzonderheden/ ‘verhalen’ van je kerk, en maak een ontdekkingstocht. Dus bij elke bijzonderheid een kleine opdracht:

- Maak met (overtrek)papier, potlood en olie zelf een ‘gebrandschilderd raam’.
- Zoek op het orgel de hoogste en de laagste noot (ism de organist)en probeer deze te zingen.
- Zoek tussen de spellen door alle jaartallen die op de kerk staan.
- Maak een rebus met foto’s uit de kerk.
- Meet in voetstappen de omtrek van de kerk. Hoeveel meter is dat? Wie kan deze het snelst rennen?
- Hoeveel treden heeft de toren? Tel ze door naar boven te gaan.
- Wanneer je naar buiten kijkt vanaf bovenin de kerktoren, welk figuur zie je dan, als je een denkbeeldige lijn trekt tussen ... (noem hier 3 of 4 gebouwen die een driehoek of vierkant vormen)
- Schrijf een gedicht (bijv. elfje) over wat je hebt ervaren in de kerk, en lees deze voor vanaf de preekstoel.
- Maak een foto waarop je uitbeeld wat er op een raam/schilderij/kunstwerk staat.
(zet deze evt. op facebook, en per ‘like’ krijg je een bonuspunt)

Eventueel kunnen de kinderen punten verdienen per onderdeel, en komt er na afloop een winnaar (persoon of groep) uit de bus. Je kan ook iedere deelnemer een winnaar laten zijn, dus als de volle antwoordblad is ingeleverd, krijg je wat lekkers.

Hierboven genoemd zijn maar wat ideeën, voor elke kerk zal er een uniek programma gemaakt moeten worden. Zorg hierbij dat er veel variatie in de opdrachten zit, zodat alle kinderen een keer hun talent/hobby kunnen inzetten: verstand / creatief / beweging of fysiek / sociaal.

(Buurt) problematiek

Nacht zonder dak
(Vooral geschikt voor oudere kinderen en jonge tieners.)
Hutten bouwen doen kinderen graag en als je zegt dat je er een nacht in mag blijven slapen vinden ze dat nog leuker. http://www.nachtzonderdak.nl/ is een organisatie die hier ervaring mee heeft. Ze doen dit om aandacht te vragen voor kinderen in sloppenwijken. Zo maak je met een gezellige dag en nacht de jongeren bewust van hun goede leven in Nederland en hoe armoedig het in andere landen kan zijn.

Helpende handen
In de buurt van jouw kerk zullen zeker weten mensen wonen die een helpende hand kunnen gebruiken. Van bejaarden tot gehandicapten, van eenzame mensen tot zieken. Jongeren zijn prima in staat hun handen uit de mouwen te steken en hulp te bieden. Tuintjes opknappen, een spelletje komen spelen, enz. Er is altijd een mooie gelegenheid om wat met je jeugdgroep in de buurt te gaan doen. Een organisatie met ervaring in het helpen van de buurt is http://www.servethecity.nl/.

Grote schoonmaak
Niet alle buurten zijn even schoon. Zorg daarom met een groep kinderen en jongeren voor een schone buurt. Gewapend met vuilniszakken en handschoenen neemt elk groepje een wijk en stopt al het straatvuil in de vuilniszakken. Liefst in samenwerking met de plaatselijke gemeente die een vuilniswagen regelt om alle troep op te halen. Sluit af met iedereen door bellen te blazen. Zo symboliseer je het samen schoonmaken.

Free hugs
De wereld wordt steeds eenzamer, dus wat is er fijner dan zomaar van iemand op straat wat liefde te ontvangen. Deel daarom met een groepje enthousiastelingen ‘free hugs’ (gratis knuffels) uit.
Nodig:
- T-shirts met daarop gedrukt / geschreven ‘free hug' of een spandoek/poster.
- Enthousiaste knuffelaars

Groene stroom
Er zijn veel fitnessapparaten waarop je je energie kwijt kan. Regel wat van deze apparaten, maar dan de variant waarbij jouw energie wordt omgezet in groene stroom. Zo maak je de buurt bewust van een beter milieu.

Google op ‘huren fitnessapparatuur’ en zo vind je je plaatselijke samenwerkingspartner. Zij helpen je verder met de benodigdheden en organisatie.

Netwerkborrel
In de buurt zijn vast wat mensen / jongeren die (langdurig) werkloos zijn. Organiseer daarom een netwerkborrel voor werkzoekenden en werkgevers. Eventueel met workshops, over solliciteren oid.

Nodig:
- Benodigdheden voor het ‘borrelen’.
- Daarnaast is het goed om hierbij wat werkvormen te presenteren die een lagere drempel geven voor het ontmoeten van de ander. Zoals een speeddate of een ander voorstel-spel.

Rommelmarkt
Op Koningsdag worden er overal in het land kleedjes met rommel uitgestald in de hoop dit te verkopen. Het is een plaats waar veel mensen op af komen en veel ontmoetingen plaatsvinden. Stel de kerk en het kerkplein open voor (buurt)kinderen/ jongeren/ volwassenen die hun rommel willen verkopen. Op die manier betrek je de jongeren bij de kerk én zal de buurt graag even komen rondneuzen.

Eventueel kan de opbrengst van de rommelmarkt (gedeelte dat de kerk er aan verdient) voor een goed doel bestemd worden.

Bakken voor de buurt
Het is leuk om met jongeren en kinderen iets te bakken en daarna in de buurt uit te delen. Zeker voor diegenen die daar thuis geen ruimte voor hebben of geen spullen/geld. Je kunt met de jongeren bij iemand thuis of in de kerk aan de slag. Organiseer dan een koffiedrinkuurtje in de kerk waar iedereen de baksels kan proeven, of breng de baksels bij mensen thuis om contact te bevorderen.

Wedstrijd /sport /spel

Springkussen
Springkussens doen het altijd goed bij (kleine) kinderen. Zet een springkussen neer en de hele buurt in basisschoolleeftijd komt gegarandeerd op bezoek.

Sumoworstelen /rodeostier
De tegenhanger van het springkussen voor kinderen, is het sumoworstelpak of de rodeostier voor jongeren. Net wat meer actie, in met lucht gevulde voorwerpen.

Pannakooi (toernooi)
Voetballen maar dan op een paar vierkante meter, binnen een afgesloten hekwerk. Veel kinderen en jongeren vinden dit leuk om te doen. Met een wedstrijdelement er in maak je de kans op deelnemers alleen maar groter. Pannakooien kun je online huren. 

Verstoppertje / apenkooien
De kerkzaal is heerlijk voor kinderen om in te rennen en te verstoppen. Elke zondag zie je daarom dus weer ouders die het liefst plakband hadden meegenomen om hun kind óp de stoel te houden. Wat is er nou mooier om  de kerkzaal als speelruimte te gebruiken voor de kinderen. Doe bijv. verstoppertje of apenkooien; eindelijk lekker spelen in de kerk!

Lasergamen
De tegenhanger voor verstoppertje / apenkooien voor kinderen, is lasergamen voor jongeren. Normaliter zijn er gelegenheden waar je zulke dingen doet, maar, met de juiste contacten is er misschien wel een mogelijkheid tot het lenen/huren van spullen. Op die manier zal de buurt van heel dicht bij de kerkzaal leren kennen, verstopt achter banken of de preekstoel.

Nodig:
- grote donkere ruimte
- lasergame materiaal (kun je vinden als je googelt op huren lasergame set)

Gamezone
Regel wat jongeren met spelcomputers en laat hen een donkere ruimte inrichten tot gamezone. De jongeren zullen zelf bij de spellen zijn, en daarnaast zijn vrienden of buren welkom voor een stevig potje gamen.

Nodig:
- Spelcomputers
- Versiering voor de zaal
- Een hapje en een drankje
- Enthousiaste gamers.

Silent disco
De kerkzaal is in veel kerken om te toveren tot een grote oppervlakte aan lege ruimte, wanneer de stoelen of banken worden weggezet. Dit biedt veel mogelijkheden om de ruimte voor 1 avond om te toveren tot danszaal. Een nadeel aan grote feesten is dat ze al snel geluidsoverlast meebrengen. Daarom is de silent disco uitgevonden; dansen in een disco maar dan met een koptelefoon op, zodat de buitenwereld niks hoort en je zelf kan kiezen welke zender je draait. Met 2 of 3 verschillende DJs die voor hun koptelefoonpubliek draaien.

Een mooie gelegenheid om het uitgaanspubliek van je buurt de kerk eens van binnen te laten zien.

Nodig:
- Google op 'silent disco set' en kijk welke organisatie er het best bij jouw kerk past.
- Verder zul je voor een hapje en een drankje moeten zorgen.
- Grote donkere ruimte, liefst ingericht met discolampen.

Abseilen
Wanneer je het kerkgebouw eens echt op een te gekke manier aan jongeren wil presenteren, is abseilen vanaf de kerktoren een heel vet idee. Jongeren zijn op zoek naar een kick, en wat is er mooier dan ze die in de kerk te geven!

Afstand bestuurbare autoparcours
Hier en daar in het land zijn verenigingen van liefhebbers van afstand bestuurbare auto’s. Zij sleutelen aan de wagens en doen wedstrijden. Neem contact op met zo’n vereniging en laat hen een parcours in/om de kerk uitzetten. Naast dat je op deze manier nieuwe mensen in de kerk brengt zal ook menig passant komen kijken.

Waterballonnen gevecht
Bij mooi weer kun je heel de buurt verzamelen voor een waterballonnengevecht. Spreek op het kerkplein af om een bepaalde tijd, tel met elkaar af, en gooien maar!

Nodig:
- Laat iedereen zijn eigen waterpistool meenemen.
- emmers water om de pistolen te vullen.
- plek om waterballonnen te vullen.
- duidelijk afgezet gebied (zodat er niet naar binnenin de kerk gevlucht kan worden).

Dweilbal familiespel
Bij mooi weer zou je ook andere spellen met water kunnen doen, bijv. een gezinnenwedstrijd in dweilbal. Dweilbal werkt als volgt: je zet een gedeelte grasveld af wat het speelveld wordt. 2 emmers met water, beide aan 1 kant zijn de doelen. De bal is de natte dweil. Deze mag niet mee gelopen worden, dus steeds overgooien in het team totdat er in de emmer gescoord wordt.

Nodig:
- Lint om gebied (liefst gras of andere ondergrond) af te zetten
- 2 emmers met water
- Dweil
- Evt. Fluitje voor de scheids

Wedstrijd
Er zijn onmogelijk veel soorten wedstrijden en parcoursen te verzinnen, maar de mooiste zijn toch wel waar je eerst zelf wat voor hebt moeten doen. Zoals bijv. een boot of kar maken, waar vervolgens de wedstrijd mee wordt gehouden. Gebruik de ruimte bij de kerk als knutselruimte die dag en houd s avonds de wedstrijd.


Kunst / CreaBea

Lawaaioptocht
's Ochtends vroeg, fietsen de kinderen in een optocht door de buurt. Met versierde fietsen én veel dingen waardoor hun fiets lawaai maakt. 

Stoepkrijten
Versier het kerkplein zo mooi als je kunt: met stoepkrijt. Met een kleurwedstrijdelement er in maak je de kans op deelnemers alleen maar groter.

Schminken
Gebruik het kerkplein of een zaal als ruimte waar je geschminkt kan worden. Wanneer de 1e geschminkte gezichtjes de straat op gaan, zullen veel andere buurtkinderen ook gráág op bezoek komen.

(Graffiti) workshop
Jongeren zijn creatief en veel houden dan ook van tekenen. Nu is een tekenworkshop niet zo speciaal, maar een bijzondere techniek wil wel mensen trekken. Organiseer daarom een graffiti-workshop. Spuiten met verf op doek; welke jongere wil dat nou niet proberen!

Natuurlijk zijn er ook veel andere workshops te verzinnen, waar jongeren warm voor te krijgen zijn. Je kunt denken aan: foto’s maken / film of muziekclip opnemen / sieraden maken / cupcakes versieren / kunst (beeldhouwen, klei, schilderen, mozaiek, scoobidoo-touwtjes enz.)

Vliegtuig vouwen
Als kind heb je altijd leuke plannetjes en ideeën, alleen mogen ze niet altijd. Toch zou het leuk zijn om  zoiets wel te doen, gewoon omdat het niet tijdens een dienst is en er dus ruimte is voor gekkigheid. Organiseer daarom een vliegtuigvouw-wedstrijd en laat de kinderen vanaf de kansel of het balkon (of een ander hoog punt) het vliegtuigje naar beneden gooien. Wiens vliegtuig het verst komt, heeft gewonnen.

Lego /kapla bouwen
Een bouwwedstrijd kan ook leuk zijn: welk kind bouwt het mooist de kerk na in lego of kapla?

Domino-D’day
Elk jaar is er ergens ter wereld de domino d’day. Maar jouw kerkzaal kan dé dominoplaats zijn! Laat heel de buurt een dag lang dominosteentjes bouwen, en 's avonds mag een hooggeëerde gast het 1e steentje omgooien. Domino-dominee?

Non-stop Muziek
In de buurt zullen vast veel mensen zijn die muziek spelen. En waar kun je dat nou beter doen dan in een plaats met een akoestiek als die van de kerk!

Regel wat muzikanten uit de buurt die er dus sowieso aanwezig zullen zijn, en daarnaast wat losse instrumenten. Hou dan een 12 uur durende non-stop jam-sessie. Iedereen die wil kan aanschuiven om wat muziek mee te spelen. Zo ontdek je allerlei muziektalent in de wijk. (Evt. samenwerken met de plaatselijke muziekvereniging).

Musical in 1 dag
Speciaal voor kinderen bestaat er De Vliegende Speeldoos. Zij maken samen met jouw groep kinderen een musical in 1 dag. Waarbij 's avonds de voorstelling te zien is voor alle belangstellenden. Meer info: www.devliegendespeeldoos.nl.

Wild-breien
Breien is tegenwoordig weer helemaal hip. En dan geen truien of kriebelende sokken, maar wild-breien; een lapje, dat je vervolgens om een boom, lantaarnpaal, stang van je fiets, enz. vastmaakt. Je zou met jong en oud je buurt op deze manier kunnen versieren!

Nodig:
- Breipennen en wol
- Ruimte met stoelen om rustig te kunnen breien.

Kledingruilparty XXL
Kleding ruilen is een hip fenomeen. Dit wordt gedaan op zogenaamde party’s: iedereen brengt zijn eigen oude kleding mee, dropt het ergens, en gaat vervolgens bij de andere deelnemers op zoek naar leuke 2e handskleding. De kerk biedt ruimte voor een XXL variant, extra veel mensen dus.

Eventueel zou je er een hele vrouwen-verwen-dag van kunnen maken, met kleding ruilen, maskertjes, high tea, kapper, enz.

Wandel diner
De kerk is meer dan een gebouw, het gaat om de leden. Organiseer daarom een wandeldiner: in groepjes gaan buurtgenoten eten bij andere buren (kerkleden). Het voorgerecht bij de één, hoofdgerecht bij de ander, enz.

 

Geestelijk / rust

Van een kerk zal worden verwacht dat er ‘iets geestelijks’ gedaan kan worden. Op een laagdrempelige manier zou je dus mooi kunnen aansluiten bij dit buurt-vooroordeel.

Labyrint
Een paar stapjes zetten, stilstaan, luisteren naar een stem en muziek. Al wandelend kom je langs symbolen op een Labyrint (lijkt op een doolhof). Het is een route die symbool staat voor een “geestelijke reis”. In een uur tijd worden jongeren stilgezet bij hun geloof, God en de Bijbel. Zie ook: http://www.yfc.nl/kerk/labyrint-kit.

Stiltehoekje
Tegenwoordig is iedereen druk. Maak daarom een stilte hoekje / ruimte in de kerk. Met een plek om een kaarsje aan te steken of een briefje ergens in te doen (net als een gebed in de Klaagmuur). Zo bied je dus de mogelijkheid om even tot rust te komen. Volwassenen zullen dit vast willen doen, maar ook jongeren staan hier zeker voor open.

Goed gesprek
Aan de hand van wat goeie vragen, proberen de dominee/ jeugdwerkers/ kerkleden een ‘goed gesprek’ los te maken bij de jongeren.

Zorg voor een makkelijke opening, door bijv. verkleed te gaan, of een t-shirt met daarop een duidelijke stelling of vraag. Zo zullen de jongeren automatisch op je reageren als je voorbij loopt en kun je daar mooi op inspelen.

Meer inspiratie voor goede openingen? kijk op Youtube eens bij Peter Scheele.

Gasballon / vlieger oplaten
Als symbool voor bidden zou je een gasballon kunnen oplaten, met daaraan een ‘briefje met gebed’. Dit kan ook door eerst een vlieger te laten knutselen. Tijdens het knutselen is dan ruimte voor een goed gesprek.

 

Overige tips

Wees het middelpunt
Als kerk heb je vaak beschikking over een grote ruimte. Dit is heel handig om het middelpunt te zijn, puur omdat je er makkelijk veel mensen kwijt kan, zonder dat het geld kost.

Zorg er voor dat je als kerk middelpunt van de buurt wordt, door bijvooreeld:

- De gezamenlijke afsluitende maaltijd te regelen: van poffertjes tot American party (waarbij iedereen wat eten meeneemt), van een taartenbakwedstrijd tot lokale lekkernijen, van buurt-bbq tot picknick rondom de kerk.

- Dé plek te zijn waar koffie en thee is + informatie over de activiteiten in de buurt.

- In de avond een (buurt)concert / musical / toneelvoorstelling te houden.

- Start- en eindpunt te zijn van een lampionnenoptocht (of andere wandel/fietstocht).

Plan je activiteit op het juiste moment
Jongeren zijn op zaterdag vaak aan het werk. Het beste is dan ook om hun activiteiten in de avond te plannen. Ouderen komen liever in de ochtend, of in de middag na hun middagslaapje.
Zo zal elke doelgroep z’n eigen tijden hebben, houd hier rekening mee.

Werk samen met plaatselijke verenigingen / scholen / instanties als brandweer
In de buurt zullen veel verenigingen/scholen zijn, waarvan veel leden niet in de kerk komen. Wanneer je samenwerkt met zo’n vereniging biedt dit een lage drempel om deze buurtgenoten eens in je kerk te laten kijken.

Werk samen met je eigen jongeren
Wanneer je jongeren wilt bereiken zul je via via moeten werken. Jongeren komen liefst niet alleen, ze willen weten wie er komt. Wanneer je je ‘eigen’ jongeren betrekt bij de voorbereidingen, zullen ze dit rondbazuinen aan hun vrienden, en zullen ook die vrienden even langskomen om te kijken wat 't allemaal is.

Ook weten je eigen jongeren wat er hip is tegenwoordig, en zul je samen met hen makkelijker aansluiten bij de jeugdcultuur van tegenwoordig.

Maak genoeg reclame
Denk na over WIE je wilt bereiken, en daarnaast HOE dat het beste zou kunnen. Wil je kinderen, stap naar de basisschool, wil je buren doe iets met flyers in de brievenbus, enz. Vergeet de kracht van social media niet!

Daarnaast is het ook leuk om een gekke actie te doen om aandacht te vragen. Dit kan goed in samenwerking met je jongeren. Bijv. door het doen van een flashmob oid.