Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Escaperoom 'Petrus in de gevangenis'

Probeer uit de gevangenis te ontsnappen met raadsels en opdrachten.

In Handelingen lezen we dat Petrus in de gevangenis zit omdat hij mensen over Jezus vertelt. Gevangen zitten om je geloof, is niet alleen iets van vroeger. Dit gebeurt vandaag de dag op veel plekken in de wereld. Met deze escape room leven mensen zich in in Petrus in de gevangenis en in vervolgde christenen vandaag de dag. Binnen 60 minuten proberen teams het juiste wachtwoord te vinden om zo te ontsnappen uit de gevangenis. 

Voorbereiding
Het organiseren van een escaperoom kost tijd en aandacht, begin dus op tijd met voorbereiden.
Bedenk in welke setting, met welk doel en voor welke doelgroep je de escaperoom wilt organiseren. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn als activiteit om mensen van buiten de kerk uit te nodigen. Je kunt de escaperoom gebruiken voor de Startzondag (met de hele gemeente) of voor een jongerenkamp. Ook kun je deze escaperoom koppelen aan de campagne van Kerk in Actie voor christenen in het Midden-Oosten.
Download alle onderstaande bijlagen, en lees deze goed door. Zorg voor een geschikte ruimte voor de escaperoom. Het is leuk om dit in de kerk te organiseren, maar het kan natuurlijk ook in een andere ruimte. Wanneer je de escaperoom met één team tegelijk wilt spelen, heb je één ruimte nodig. Meerdere teams kunnen de escaperoom doen en het team met de kortste tijd wint. (Dan moet je wel tussendoor de ruimte weer gereed maken.) Wanneer je de escaperoom met twee teams tegelijk wilt doen, gebruik je twee ruimtes (of twee delen van een zaal) waar je de aanwijzingen identiek verstopt. Schaf alle materialen aan en richt de ruimte in. 
Voor iedere escaperoom heb je minimaal een spelleider en een bewaker nodig die weten wat hun rol is. De bewaker staat bij de deur en opent deze bij één juist wachtwoord.
Succes!

LET OP: In verband met veiligheid is het NOOIT toegestaan mensen echt op te sluiten in een escaperoom. Als er een noodgeval is moeten mensen direct de escaperoom kunnen verlaten zonder sloten open te hoeven maken.

LET OP: Verklap van te voren niet hoe de escaperoom heet, zodat deelnemers het materiaal niet op Internet kunnen opzoeken!

Downloads:

Bron:
Deze escaperoom is ontwikkeld door ds. Rina Mulderij uit Protestantse Gemeente Grootegast-Sebaldeburen, en is voor publicatie gereedgemaakt in samenwerking met Jong Protestant. Het materiaal voor deze escaperoom is te leen en zelf af te halen en terug te brengen bij ds. Mulderij in Grootegast. E-mail hiervoor naar jongprotestant@protestantsekerk.nl.