Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Grenzeloze mogelijkheden

Hoe voelen vluchtelingen zich in een vreemd land? Wat kunnen wij doen? Gesprek, spel en excursie

Er zijn op dit moment zo'n zevenduizend kinderen uit verschillende landen in zestig asielzoekerscentra verspreid over heel Nederland. 
Welke mogelijkheden zijn er om kinderen uit een ander land welkom te laten voelen in Nederland?

De taal leren
Proberen jezelf thuis te voelen in een vreemd land begint voor veel allochtone kinderen op school. Vaak verstaan ze de taal nog niet en kunnen ze niet praten met leeftijdsgenootjes. Om die taalachterstand in te halen zijn de zogenaamde schakelklassen opgezet. Jos Pletsers, coördinator van twee internationale schakelklassen aan het Sint Maartenscollege in Maastricht, legt uit: "De schakelklas is in eerste instantie opgericht om de overgang naar het vervolgonderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen, het belangrijkste instrument hierbij is de Nederlandse taal."
Daarnaast krijgen leerlingen ook uitleg over Nederlandse (religieuze) feesten en gebruiken. "De jongeren zijn 11 tot en met 18 jaar, maar hun kennisniveau verschilt enorm, van dat van een analfabeet tot gymnasiumniveau. Daarom bieden we verschillende trajecten aan, zodat ieder op zijn eigen niveau door kan leren. Voor de een is één jaar voldoende, anderen hebben twee jaar nodig."

Abdullah (13) uit Afghanistan: "Vier jaar geleden ben ik samen met mijn ouders en broer naar Nederland gekomen. Het was in het begin niet makkelijk, ik verstond niks van de taal en ik had weinig vriendjes. Toen ik naar de schakelklas ging heb ik veel geleerd over Nederland. Over de taal, maar ook over de mensen. We zaten met kinderen  uit veel verschillende landen in de klas en we spraken uiteindelijk allemaal in dezelfde taal!  Volgend schooljaar ga ik naar het VMBO. Ik wil later het liefste werk vinden met computers."

Sport
Een balletje trappen, zwemmen of dansen; sporten is leuk en gezellig. Je ontmoet tijdens het sporten nieuwe mensen en je leert je eigen grenzen te verleggen: je blijkt in staat tot dingen die je nooit van jezelf verwacht had. De Stichting Cruyff Courts zet zich actief in voor het bevorderen van contacten tussen kinderen uit verschillende culturen. In veel plaatsen is het niet meer mogelijk om op straat te sporten, maar door het opnieuw invoeren van het oude trapveldje in de buurt kan sport mensen bij elkaar brengen. Zie voor meer informatie: https://www.cruyff-foundation.org/activiteiten/cruyff-courts

Saidou (10) uit Guinee: "Een paar weken geleden zag ik dat er een nieuw voetbalveldje in onze wijk was gemaakt. Ik ben toen samen met mijn broer er naartoe gegaan en we hebben de andere jongens gevraagd een wedstrijdje te spelen. Nu zijn we bijna elke avond op het veldje te vinden en er komen steeds meer kinderen meedoen. Soms zijn we zelfs met zoveel dat we vier verschillende teams maken!" 

Geloof
Het geloof speelt vaak een belangrijke rol als mensen hun land ontvluchten. Je gelooft bijvoorbeeld in een andere God dan de mensen van de regering, of jouw geloofsregels komen niet overeen met die van de heersende partijen. In sommige landen is dit erg gevaarlijk.
In Nederland ben je vrij te geloven wat je wilt, je mag dit uitdragen en praktiseren. Er zijn dan ook veel verschillende geloofsstromingen in ons land. Zo vind je in de meeste steden joodse synagogen en islamitische moskeeën, maar ook Poolse kerken en Roma-kerken. Het is interessant om daar eens te gaan kijken hoe zij hun geloof vieren.

Daniëlle (11) uit Nederland: "Met de club zijn we op bezoek geweest in een joodse synagoge. We werden rondgeleid en er werd uitleg gegeven over de Tabernakel, de losse steen in het gebouw en de joodse gebruiken en tradities. De jongens moesten een keppeltje op. Het leukste vind ik wel dat ik nu beter begrijp waar hun geloof echt om draait."

DOEN: GRENZEN ONTDEKKEN
Tijdsduur: dertig minuten
Nodig: pen, papier, kopie van een wereldkaart op A3-papier (of groter), boeken over andere landen, tijdschriften, scharen, lijm.

Ga samen eens na of jullie mensen kennen die gevlucht of geëmigreerd zijn en nu in Nederland wonen.

  • Uit welke landen komen zij?
  • Hoe is de situatie in hun land van herkomst?
  • Waarom zijn ze gevlucht?
  • Kunnen ze naar school in Nederland of zijn ze nog in afwachting van een verblijfsvergunning?

Leg de geprinte wereldkaart in het midden. Geef op de wereldkaart aan waar klasgenootjes, vrienden, buren of kennissen vandaan komen. Zet puntjes of prik speltjes in de landen waar zij vandaan komen. Vertel elkaar wat je weet over die persoon.

  • Wat gaan jullie doen als je bij hem of haar gaat spelen?
  • Wat krijgen jullie daar dan te eten?
  • Wat voor taal spreken ze?
  • Ken je enkele woorden van die vreemde taal?

Maak samen met de groep een collage op de wereldkaart. Zoek in tijdschriften naar passende plaatjes bij de verschillende landen en plak ze erbij.

TIP: nodig iemand uit die iets kan vertellen over zijn of haar land. Bedenk ook vragen voor die persoon.

DOEN: GRENSVERLEGGEND SPORTEN
Wat voor mogelijkheden zijn er bij jou in de buurt om samen te voetballen, te dansen of te sporten? Zijn er sportverenigingen in jouw buurt actief? Is er een trapveldje in de buurt? Kunnen jullie samen iets op poten zetten?

Organiseer eens een estafetterace met bekertjes water. Drie teams kunnen tegen elkaar gaan rennen. Bij elk team moet de voorste beginnen met een bekertje dat bijna vol is. Wie er aan het einde als eerste is en het minste water heeft verloren, is de winnaar.

Maak er een gesponsorde estafette van. In veel landen op de wereld is het hebben van water helemaal niet gewoon. Ook moeten in warme landen veel kinderen op straat water verkopen aan voorbijgangers. Met deze estafette haal je geld op voor den goed doen door de toeschouwers te laten ‘wedden' op het winnende team.

DOEN: EXCURSIE
Tijdsduur: zestig minuten
Nodig: pen en papier

Over welk geloof willen de kinderen meer weten? Is er in de buurt bijvoorbeeld een moskee, synagoge of ander religieus gebouw?
Wat zou je graag willen weten over dat andere geloof? Bedenk met elkaar een aantal vragen en maak een afspraak met iemand die jullie kan rondleiden en vragen kan beantwoorden. Als je wat hulp nodig hebt bij het bedenken van vragen, kijk dan op: https://www.samsam.net/godsdiensten

Of bezoek een migrantenkerk. Daar zijn de mensen weliswaar christen, maar het kan leuk en boeiend zijn om op deze manier kennis te maken met andere culturen. Bezoek met je groep een kerkdienst van een migrantenkerk en maak bijvoorbeeld een afspraak met iemand aan wie de kinderen hun vragen kunnen stellen na de dienst. 

MEER TIPS: Meer informatie en tips voor wat je kunt doen met of voor vluchtelingenkinderen in Nederland, vind je op www.protestantsekerk.nl/thema/vluchtelingen