Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Het dieet van Daniël

Tijdens Sirkelslag Kids 2019, op 15 november, wordt het verhaal van Daniël verteld en beleefd. Daniel at in Babylonië geen vlees of zuivel. Ook in Sirkelslag zit een opdracht over het dieet van Daniël dat dus bestond uit alleen maar groenten. Misschien leuk om eens naar te kijken. Maar nu maak je met de kinderen een veganistisch hapje!

Vooraf
In dit programma maak je samen met de kinderen een veganistisch hapje. Kies bijvoorbeeld een van de volgende recepten:

Koop vooraf de ingrediënten in en zorg dat je genoeg materiaal hebt, zodat alle kinderen iets kunnen maken. Zorg ook voor voldoende begeleiding (ongeveer een begeleider per vijf kinderen is meestal voldoende).

Doel: de kinderen leven zich in het leven van Daniël in Babylonië in, door het maken van een veganistisch hapje.

Achtergrondinformatie
In de tijd van Daniel ging het er vooral om dat de joodse jongens hun eigen, religieuze identiteit moesten bewaren in een vreemd land. Daarom eten ze niet mee met de gerechten van de koning. Het jodendom kent veel voedselvoorschriften. Die gaan niet alleen over gezondheid, maar ook over "anders zijn dan de anderen". In het christendom is deze reden "anders zijn" juist afgeschaft omdat iedereen er bij mag horen. Toch moeten we misschien vandaag weer kijken naar nieuwe "voedselwaarden" in het christelijke geloof. Bijvoorbeeld vanwege het klimaat, dierenwelzijn of het bestrijden van armoede en onrecht.

Nodig:

  • De ingrediënten voor het gekozen recept
  • Voldoende materiaal om het recept mee te bereiden
  • Spullen om de tafel mee te dekken (denk aan een tafelkleed, servetten, bordjes en bestek)
  • Schrijfpapier en pennen

Introductie
Heet de kinderen welkom. Vertel dat jullie het vandaag gaan hebben over Daniël. Daniël moest wonen in een vreemd land waar ze anders aten dan hij gewend was. Vraag de kinderen om aan gisteren te denken. Wat hebben ze toen allemaal gegeten en gedronken? Moedig ze aan zoveel mogelijk op te schrijven.

  • Wat was het lekkerste dat ze gisteren hebben gegeten en wat het minst lekker?
  • Hebben de kinderen ook vlees gegeten?

Bijbellezen
Lees met de kinderen Daniël 1: 1-17.

  • Wat vinden de kinderen van de keuze van Daniël om alleen groente te eten?
  • Wat zouden zij zelf doen in zijn situatie?

Aan de slag!
Vertel de kinderen dat jullie zelf iets van groente gaan maken. Geef de kinderen (in groepjes) verschillende taken en laat iedere begeleider een groepje begeleiden. Eventueel kun je een groepje kinderen de tafel feestelijk laten dekken.

Ga als het recept klaar is met elkaar aan tafel zitten en proef jullie heerlijke hapje!