Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Het kwaad | Verdieping: Gesprek en filmpjes

Pijl naar links Ideeën

Deze werkvorm is een onderdeel van Bijeenkomst 2: Het kwaad van Catechesemethode Overhoop.

Het kwaad | Verdieping: Gesprek en filmpjes

  • Duur: 40 minuten
  • Nodig: Bijbels, computer met internet

Introductie

Vertel - het liefst in je eigen woorden - het onderstaande aan de jongeren:

Wat is het kwaad eigenlijk? Het ene ellendige is het andere niet. Bepaalde situaties zijn duidelijk te wijten aan menselijk handelen. Denk aan oorlogen, machtsmisbruik, dierenmishandeling. Andere dingen gebeuren (zo lijkt het in elk geval) buiten onze schuld om. Denk aan het sterven van een kind aan een ziekte.

Daarnaast kun je de ellende in de wereld ook ‘verdelen’ in

  • het kwaad in jezelf: de menselijke neiging om niet het goede maar het slechte te doen, bijvoorbeeld voor eigen gewin of uit gemakzucht

  • het kwaad buiten ons: als verleider of als iets wat ons overkomt

De vraag blijft wel: komt al dit kwaad van God? Oftewel: is het bedoeld en expres? Als ware het een straf van God? Vroeger dachten veel mensen van wel. Tegenwoordig ziet men dat niet altijd meer zo. Maar dan blijft de vraag: Hoe kan het dat God die ellende toestaat? Deze vragen zijn heel erg moeilijk te beantwoorden en veel mensen - christenen en niet-christenen, worstelen ermee.

Perspectieven op het kwaad

Leg in je eigen woorden iets uit over de verschillende perspectieven die je als christen kunt hebben op het kwaad. Je kunt hiervoor de bijlage gebruiken.

Sluit aan bij het laatste perspectief door samen het deel uit het lijdensverhaal van Jezus te lezen dat zich afspeelt in Gethsemane. Bijvoorbeeld uit Lucas 22: 38-46.

Filmpjes

Bespreek met de jongeren welk perspectief jullie willen verdiepen door een filmpje te bekijken. Bekijk vervolgens samen dat filmpje en bespreek wat dit oproept bij de jongeren en bij jou.

Dit filmpje sluit vooral aan bij perspectief 1:

Dit filmpje sluit vooral aan bij perspectief 2:

Dit filmpje sluit vooral aan bij perspectief 3:

Dit filmpje sluit vooral aan bij perspectief 4:

Heb je (een paar) tieners die echte denkers zijn, goed zijn in Engels en graag met elkaar doorpraten en -denken over dit thema, dan biedt dit filmpje veel input. De spreker doet hierin een aanzet tot een antwoord op de ingewikkelde kwestie: hoe kan het dat God al die ellende toestaat. Hierbij maakt hij ook zichtbaar hoe hij de verschillende ‘soorten’ leed en gebrokenheid duidt.

WIssel met elkaar uit hoe het verhaal van deze spreker op je overkomt. Zie je het zelf ook zo? Zie je het anders? Hoe dan?