Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Ideeën voor Pasen uit het boek 'Geloven met Plezier'

Op deze pagina vind je een aantal leuke werkvormen voor verschillende leeftijden, leuk om te doen tijdens Pasen. De werkvormen komen uit het boek 'Geloven met plezier'.

Werkvorm: Bos- of parkwandeling (30 min)

Maak een bos- of parkwandeling en speur samen naar de eerste tekens van nieuw leven. In de herfst en winter zijn blaadjes van bomen gevallen en bloemen doodgegaan, maar in de lente komen er weer nieuwe blaadjes aan de bomen. Het oude leven was dood en nu breekt nieuw leven opnieuw door. Vertel je kind dat dit is waar het bij Pasen over gaat.
Lees samen de tekst:
Romeinen 6:3-4.

Werkvorm: Een regenboog (20 min)


Nodig:
 

 • tekenpapier;
 • wasco;
 • breinaald.

Laat je kind een wit papier helemaal vol kleuren met vetkrijt of wasco. Krijt daarna het hele vel zwart, over de kleuren heen. Met een breinaald of ander puntig voorwerp kun je nu op dit zwarte papier een tekening maken, waardoor de bonte kleurenpracht onder het donker vandaan komt. Je ziet nu een regenboogtekening ontstaan. Net als het oude verhaal van de zondvloed, waarbij de regenboog Gods teken van zijn belofte was dat hij nooit meer al wat leeft op aarde zou verwoesten. Het teken van ‘nooit meer dood’! Lees samen: Genesis 9:8-17.4.

Werkvorm: Een nieuwe kaars (30 min)

Nodig:

 • oude stompjes kaars;
 • oud pannetje;
 • fornuis;
 • kaarslont;
 • satéprikker;
 • oud leeg melkpak.

Maak van oude stompjes kaars weer een nieuwe kaars. De oude stompjes zien er onooglijk en onbruikbaar uit. Maar je kunt met veel oude restjes weer mooie nieuwe kaarsen maken! Verwarm een oud pannetje door deze in een grote pan met warm water te zetten (au bain-marie) en leg de stompjes kaars in het verwarmde pannetje. Wacht tot al het kaarsvet vloeibaar geworden is en giet het dan over in een leeg melkpak waar je de bovenkant af hebt geknipt. Bind een nieuw lont in het midden aan een satéprikker. Leg de satéprikker dwars over het flesje/pak, zodat de lont in het vloeibare kaarsvet hangt. Laat het kaarsvet stollen. Zo heb je zelf nieuw licht gemaakt! Lees samen: Genesis 1:3-4a.

Werkvorm: Matzes (30 min)
 

Nodig:

 • internet (voor recept);
 • ingrediënten voor matzes;
 • oven.

Toen de Joden uit Egypte vluchtten, hadden ze honger, maar te weinig tijd om brood te bakken. Brood moet rijzen en dat kost veel tijd. Daarom bakten ze een soort broodjes dat niet hoefde te rijzen. Ongedesemd brood heet dat. Voedzaam en snel! Deze platte broodjes heten matzes en worden nog altijd gebakken en gegeten met Pascha, het Joodse ‘paasfeest’ waar de bevrijding uit Egypte wordt gevierd. In de Stille Week voor Pasen wordt ook in de kerk dit verhaal gelezen, als herinnering aan die bevrijding. Bak met Pasen matzes met je kind en vertel dit verhaal. Recepten vind je op internet. Lees samen: Exodus 34:18, 12:14-17.


Deze werkvormen zijn afkomstig uit het boek ‘Geloven met Plezier, 100 leuke ideeën voor jou en je kind, geschreven door Astrid Damstra en Friso Mout, Uitgeverij Royal Jongbloed in samenwerking met Jong Protestant, ISBN:978-94-91844-29-4

Enthousiast geworden? Bestel het boek à 13,50 via onderstaande link.

Ja, ik bestel graag het boek 'Geloven met plezier'