Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kerstkaarten maken

Maak samen kerstkaarten en bedenk aan wie je deze kaarten wilt sturen.

Doel
Kinderen maken een kerstkaart voor een gemeentelid, of voor vrienden of familie. Een zelfgemaakte kerstkaart krijgen is bijzonder. Maak originele kerstkaarten met de kinderen of jongeren en laat hen bedenken voor wie ze hier een wens op willen schrijven.

Nodig:

  • correspondentiekaarten (te koop in pakjes van honderd)
  • enveloppen
  • kranten
  • acrylverf
  • tamponeerkwasten (platte haarborstelkant)
  • plastic bakjes
  • scharen

Voor wie? (15 minuten)
Vraag de kinderen vooraf voor wie ze kaarten zouden willen maken. Vraag hen ook in ieder geval één gemeentelid uit te kiezen aan wie ze de kaart kunnen geven. Bespreek samen wat je op zo'n kaart kunt zetten, en neem hier de tijd voor.

Tamponeren (40 minuten)
Dek de tafels zorgvuldig af met oude kranten. Vul de plastic bakjes met een beetje verf. Geen water gebruiken!

Knip uit een correspondentiekaart een figuurtje dat iets met kerst te maken heeft, zoals een ster, een kribbe of kersttakken. Leg vervolgens het uitgeknipte figuurtje op een blanco correspondentiekaart. Nu kun je met de kwast langs de rand verf tamponeren. Je moet niet vegen, maar gewoon zachtjes tikken. Door het figuurtje te verschuiven krijg je een herhalingseffect. Zo kun je de kaart vullen met twee of meer figuurtjes. Je kunt voor elk figuur een andere kleur gebruiken. Pak voor een andere kleur steeds een nieuwe kwast. Zitten er toch twee kleuren op de kwast, maak de kwast dan even goed schoon en droog. Een andere mogelijkheid is om op één kaart meerdere figuurtjes te gebruiken. Die kun je in één kleur houden, of ook met meerdere kleuren over elkaar heen werken. Als de kinderen weten hoe het tamponeren moet, kunnen ze makkelijk vijf kaarten in een uur klaar maken.

De envelop (5 minuten)
Om er één geheel van te maken, kun je nog een klein figuurtje op de envelop tamponeren.