Mozaïekkruis maken

Maak met elkaar een prachtig mozaïekkruis voor in de kerk.

Maak met de hele groep een groot kruis van mozaïek. Plaats het kruis op een mooie plek in de kerk.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het kruis te 'vullen’ (optie 1-4). Onderaan de pagina vind je een online optie voor deze werkvorm.

Maak voor onderstaande voorbeelden een mal van hout, met kleine opstaande randen van zo’n 0,5 tot 1 cm diep.

1. Mozaïek van zand en schelpen

• Verzamel vooraf (op het strand) een flinke hoeveelheid schelpen. Gebruik voor het zand bijvoorbeeld fijn speelzand.
  • Voeg kort voor dat je gaat knutselen behangplaksel toe aan het zand.
  • Smeer het zand in de mal glad met bijvoorbeeld een lange liniaal.
  • Laat de kinderen schelpen in het zand drukken.
  • Laat het daarna ongeveer 24 uur met rust. Het zand wordt hard, waardoor de schelpen blijven zitten.

2. Mozaïek van restafval

• Verzamel flessendoppen / kleine steentjes / grind / kapotte spiegelstukjes / restjes tegels enz.
  • Smeer lijm in de mal. Kies voor een stevige (tegel)lijm, die niet snel loslaat.
  • Plak daar het restmateriaal op. Laat dit goed drogen.
  • Smeer daarna de naden en randjes vol met tegelvoegsel. Laat ook dit weer goed drogen.

3. Mozaïek van tegels

• Echte mozaïek stukjes zijn verkrijgbaar bij hobbywinkels. Deze zijn voor een groot kruis echter wel behoorlijk prijzig. Soms zijn leuke gekleurde tegel restjes (gratis of voor een leuk prijsje) te krijgen bij een bouwmarkten. Of misschien heeft een gemeentelid wel een restjes tegels over?
  • De werkwijze is hetzelfde als bij het mozaïek van restafval.

4. Mozaïekkruis schilderen

• Een andere mogelijkheid is om een mozaïekkruis te schilderen. Gebruik stevig karton en plakkaatverf.

Online optie

Een online variant op deze werkvorm is dat je als gemeente, tiener - of jeugdgroep 'online' een mozaiëkkruis maakt.

Benoem tijdens de kerkdienst dat jullie samen een kruis gaan maken. Iedereen kan meedoen met het maken van het kruis. Van jonge kinderen, tot aan de ouderen.

• De bedoeling is dat iedereen een foto instuurt waarop een antwoord op één of meer van de volgende vragen te zien is. Maak een kleurrijke foto. Je kunt ervoor kiezen om één kleur prominent in beeld te laten komen of meer kleuren.
    • Vragen:
      • Waar haal jij in deze tijd kracht, hoop of moed uit?
      • Wat betekent Pasen voor jou?
      • Waar zie jij iets van God in deze tijd?
      • Wat is jouw favoriete bezigheid tijdens Pasen?
  • Voor kinderen
    • Maak een mooie kleurrijke kleurplaat, in één kleur of in heel veel kleuren rondom het thema ‘Pasen ‘.
  • Stuur de fotos in voor <datum> naar s>. Je kunt ook een foto maken van de kleurplaten of lever ze in bij .

Maak van alle foto’s en kleurplaten een kruis. Zo creëer je een mozaïekkruis, een kruis dat bestaat uit allemaal kleine stukjes. Je kunt alle foto’s printen maar je kunt ook een digitaal kruis maken. Het is mooi om dat kruis zo op te hangen dat het ook zichtbaar is tijdens de online kerkdienst, of vertoon het kruis op de beamer. Deel ook een foto van het kruis op de website van de kerk.