Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Over de andere boeg

Door het verhaal uit Lucas 5 maken we kennis met Petrus. Jezus vraagt Simon om gebruik van zijn boot te mogen maken. Uiteindelijk draait het er op uit dat Simon zijn leven over een andere boeg gaat gooien. Jezus nodigt hem om zelfs zijn hele leven beschikbaar te stellen om Hem te volgen en te helpen om mensen te vertellen over God. In deze werkvorm kun je kiezen uit een knutsel- en een doe-variant die helpen om je in te leven in de keuzes die Petrus maakte.

Doel: de kinderen maken kennis met Petrus en verplaatsen zich in de keuzes die hij moest maken.
Tijd: een uur à anderhalf uur
Nodig: Bijbel, per boot twee A4-tjes, teken- of schrijfstiften

Vertel het verhaal van Petrus nav Lucas 5:1-11

Opdrachten
Beide opdrachten kunnen zowel door kinderen als door tieners gemaakt worden; kies een opdracht die bij je groep past.

Twee boten
Nodig:

 • per boot twee A4-tjes (download de tekening.)
 • teken- of schrijfstiften

Het is de bedoeling is dat iedereen twee bootjes maakt. Schrijf op de ene boot: ‘Vissersleven’ en op de andere ‘ Leerling van Jezus’
In de ene boot schrijf of teken je wat Simon (Petrus) belangrijk/leuk vond aan zijn werk als visser: de zekerheid, de spanning, enzovoort.
In de andere boot schrijf of teken je hoe Simon (Petrus) dacht over Jezus, over wat Jezus deed en hoe zijn leven zou zijn als hij met Jezus mee zou gaan: mensen helpen, maar ook de kans lopen om gearresteerd te worden.

Een bootje wordt gemaakt van twee bladen papier (A4). Het ene blad knip je in de lengte doormidden, en die twee helften vouw je (in de breedte) dubbel (zie tekening 1). Het andere blad knip je uit volgens voorbeeld (tekening 2) en je vouwt de plakrandjes. Plak vervolgens de twee stroken van het eerste blad vast aan de plakrandjes van het tweede blad. Opmerking: Houd deze volgorde aan:

 1. knippen en vouwen
 2. schrijven en tekenen
 3. plakken

 

Naspelen
Laat de verschillende scènes naspelen. Bij een grote groep verdeel je de groep in kleinere groepjes. Elk groepje neemt dan één van de volgende scènes voor zijn rekening.

Scènes: 

 1. De vissers zijn bezig met hun netten schoon te maken. 
 2. Jezus vraagt aan Simon Petrus of hij met zijn boot een eind van de kant wil gaan varen, zodat Jezus gemakkelijker de mensen kan toespreken. 
 3. Jezus zegt tegen Petrus dat hij zijn netten moet uitgooien. Petrus wordt kwaad omdat ze al de hele nacht niets hebben gevangen, maar ten slotte doet hij het toch.
 4. De netten dreigen te scheuren en Petrus roept zijn vrienden te hulp. 
 5. De reactie van Petrus en de anderen op deze bijzondere gebeurtenis. (Ze vragen Jezus om maar weg te gaan). En de vraag/ opdracht van Jezus om met Hem mee te gaan om 'vissers van mensen' te worden.
 6. Tenslotte de reactie van deze vissers: Ze laten alles achter en gaan met Jezus mee.