Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Pepernoten bakken

Wat hebben het bakken van pepernoten met Jeremia 18 te maken? Doe deze lekkere werkvorm met jouw groep en ontdek het samen. Leuk voor in de tijd voorafgaand aan Sinterklaas.

Doelstelling: op creatieve manier aan de slag met het idee van God als iemand die ons kneedt, vormt en laat rijzen
Nodig: Bijbeltekst Jeremia 18, ingrediënten pepernotendeeg (zie hieronder), oven

 

Lees het verhaal van de Pottenbakker in Jesaja 18. Hier wordt God vergeleken met een pottenbakker, en het volk als de klei (pepernotendeeg). God kneedt ons, vormt ons, laat ons even staan om te rusten, en gaat dan weer verder.

Laat de jongeren van de juiste hoeveelheden ingrediënten deeg kneden voor pepernoten. En laat ze er daarna pepernoten van maken (creatieve vormen voor de pepernoten zijn natuurlijk toegestaan!) En bak ze, wanneer ze klaar zijn. Als ze in de oven zitten kun je met je jongeren praten:

Durf jij jezelf als hompje klei door God te laten vormen. Sommigen jongeren zullen al heel lang hebben staan drogen, en een hard potje geworden zijn. God zal dan niet proberen je te kneden en je zodoende kapot knijpen. Hij is tenslotte de professionele pottenbakken (pepernotenbakker) en weet dat klei zolang het niet gebakken is, altijd kneedbaar is, als er maar genoeg water in zit. Hij zal je dan ook langzaam met water overgieten, en je kneden tot een mooie vaas. Dus van een waardeloze klont klei (modder aan je laars) maakt Hij je een dure chineze ming-vaas uit de dynastie-periode van onschatbare waarde!

Wat merk jij van God als pottenbakker? Hoe merk je dat God je aan het kneden is?

 

Recept pepernoten
Ingrediënten:
- 150 g boter
-
125 g bruine basterdsuiker
-
10 g speculaaskruiden
-
250 g zelfrijzend bakmeel
-
4 el melk

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak ze in de oven in 15-20 min. gaar en lichtbruin.