Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

PinksterChallenge 2020 #deelhetvuur

Welkom bij de PinksterChallenge 2020 #deelhetvuur. Samen met BEAM (het jongerenmerk van de Evangelische Omroep) organiseert Jong Protestant een leuke challenge voor tieners in de week voorafgaand aan Pinksterzondag.

Je kunt deze PinksterChallenge individueel doen, maar het is ook leuk om mee te doen met je tienergroep, vriendengroep of gezin. Als je het met een groep doet, deel dan je antwoorden die je op jouw blad schrijft in je groepsapp. 

Benodigdheden:

Doel:

Het doel van de PinksterChallenge 2020 is jongeren aan te sporen actief met Hemelvaart en Pinksteren bezig te zijn en hen te laten ervaren dat ze onderdeel zijn van een groot geheel.

Speluitleg:

De PinksterChallenge begint met het aansteken van het grootste Pinkstervuur van Nederland. Jij kunt daar onderdeel van uitmaken! Lees snel verder hoe je dat doet:

  1. Maak een foto van jezelf met een kaars (of bijvoorbeeld een waxinelichtje; doe een beetje voorzichtig!)
  2. Deel je foto via Instagram (of Facebook) en vergeet niet #deelhetvuur erbij te schrijven. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen dat je samen met andere jongeren het vuur van Jezus wilt delen, of vertellen dat je gelooft in God. Of je deelt dat je meedoet met de PinksterChallenge!
  3. Leuk als je @EOBEAM en@jongprotestant tagt in je post, dan kunnen we zien dat je meedoet!
  4. Jouw vlam wordt onderdeel van het grootste digitale Pinkstervuur van Nederland!
  5. Kijk op Pinksterzondag naar de BEAM-kerkdienst (10.25 uur, NPO 2 of YouTube.com/eobeam) en kijk hoe het vuur zich verspreid. Check ook Beam.EO.nl/deelhetvuur

De PinksterChallenge bestaat uit zeven opdrachten die allemaal te maken maken hebben met Pinksteren. We maken dit - voor sommigen misschien wat zweverige - feest in deze challenge nog wat zweveriger. De opdrachten draaien namelijk om een vliegtuig dat je gaat vouwen. Het vliegtuig is de hoofdrolspeler in dit verhaal!

Het vliegtuig staat symbool voor de Heilige Geest. In de Bijbel wordt de Heilige Geest ook wel weergegeven als duif. Daarom kun je een A4 downloaden met vleugels en zelf een geweldig vliegtuigje vouwen als ‘duif’. De zeven opdrachten gaan over zeven manieren om Pinksteren te ervaren. 

Bij de opdrachten kun je een antwoordenblad downloaden en uitprinten. Op de ene kant van dit blad staat de route van het vliegtuig, oftewel: ‘de duif’. Op de andere kant kun je de antwoorden invullen. Download ook het document met duivenveren. Deze heb je nodig bij de zesde opdracht. Het is belangrijk dat je beide downloads dubbelzijdig print! Wanneer je alle zeven opdrachten hebt gedaan, ben jij zeker klaar voor het pinksterfeest. 

Je start de PinksterChallenge op zondag 24 mei en vervolgens doe je iedere dag t/m zaterdag 30 mei een opdracht (eventueel later instappen kan ook, dan kun je meerdere opdrachten op één dag doen). 

De zeven opdrachten

 

1. #uitzicht (Genesis 1:2)

Toelichting
In het eerste boek van de Bijbel, op de eerste bladzijde, maak je al kennis met de Geest. Zij (jawel, de Geest is vrouwelijk) is als een vogel die aan het broeden is. Ze zweeft over het water. Dit beeld vraagt misschien om wat uitleg. 

In de tijd van de Bijbel geloofde men dat de wereld vol chaos was. Als God iets nieuws gaat maken, dan brengt hij orde in de chaos en maakt hij van dood iets levends. Dit noemen we ‘schepping’. Het water is het teken van de chaos en de dood, maar de vogel staat op het punt iets uit te broeden. Dat staat voor nieuw leven, schepping. 

Stel je voor dat jij met de ogen van Gods Geest naar de wereld mocht kijken, wat zie je dan? Zie je vooral slechte dingen? Of zie je de mooie schepping? Misschien zie je wel mogelijkheden: wat kan God nog allemaal mooi en nieuw maken in jouw wereld?

 

Opdracht: 

Lees Genesis 1:2 (je kunt de tekst opzoeken op je telefoon)

Ga naar het hoogste punt in je huis waar je uitzicht hebt. Bijvoorbeeld een zolderraam of een balkon. Kijk goed vanaf dit uitzichtpunt naar je omgeving. Wat zie je allemaal? 

Noteer op je antwoordblad enkele dingen die je echt mooi vindt of die mooi kunnen worden. Let op: aan het einde van de week kom je weer op dit hoogste punt terug!

Post een foto van deze opdracht op social media met #uitzicht en #deelhetvuur.

2. #gaven (1 Korinthe 12) 


Toelichting

Die nieuwe schepping van God is niet alleen voor jou, maar gaat ook door jou heen. In makkelijke woorden: God gebruikt je als instrument! Jij mag helpen met de nieuwe schepping.

Ieder mens is 100% uniek en iedereen draagt iets unieks bij aan deze wereld. In de Bijbel noemen ze dat ‘gaven’ en soms ‘talenten’.

Waar ben jij goed in? Wat zijn jouw talenten? 

Dit kunnen vaardigheden zijn (iets goed kunnen), maar ook persoonlijkheids- kenmerken (bijvoorbeeld goed kunnen luisteren, creatief zijn of goed kunnen helpen). Dit worden ook wel de ‘gaven van de Geest’ genoemd.

Opdracht:

Lees 1 Korinthe 12.

Noteer jouw gaven. 

Post een foto van deze opdracht op social media met #gaven en #deelhetvuur.

3. #vuur (Handelingen 2:3-4)


Toelichting
In het verhaal van Pinksteren komen er opeens ‘vlammetjes’ boven de hoofden van de volgelingen van Jezus. Wat is hier aan de hand?

In de Bijbel is vuur het symbool van Gods aanwezigheid. God is als een vuur in de brandende braambos bij Mozes en later op de berg Sinaï. Wanneer de Geest van God ‘als een vlammetje’ op de volgelingen van Jezus komt, dan zegt God eigenlijk: ik kom bij jullie wonen! Een ander woord hiervoor is ‘enthousiasme’ (letterlijk ‘in God zijn’): God woont bij jou en jij woont bij God.

Twee opdrachten:

Lees Handelingen 2:3-4

Doe opdracht: Maak buiten op een veilige plek een vuurplaats. Overleg ook even met een volwassene. Probeer met zo weinig mogelijk hulpmiddelen vuur te maken. Probeer het bijvoorbeeld met een ‘firestriker’: een vuursteen waardoor met wrijving vonken ontstaan. Wat heb je nodig als brandstof voor die vonken?

Denk opdracht: Waar word jij enthousiast van? Schrijf op het antwoordenblad een aantal zaken die je interessant of leuk vindt. Maar ook: waar word je warm van? Wat geeft jou het gevoel: dit is wat in mijn leven belangrijk is.

Post een foto van deze opdracht op social media met #vuur en #deelhetvuur. 

4. #nooitalleen (Ezechiël 36:26)


Toelichting
Wanneer God alles nieuw maakt dan gebeuren er twee dingen: jij krijgt een ‘nieuw hart’. Gods nieuwe leven is voor jou. En de wereld om je heen wordt ook nieuw. Gods nieuwe leven is door jou. Je bent niet alleen op de wereld en mag dat ook aan anderen om je heen laten merken.

Opdracht:

Lees Ezechiël 36:26.

Noem enkele mensen, dieren of dingen het komende jaar op jou kunnen rekenen. Aan wie of wat ga jij positieve aandacht besteden?
En op wie kun jij rekenen?

Post een foto van deze opdracht op social media met #nooitalleen en #deelhetvuur.

5. #vrucht (Galaten 5:22-23)


Toelichting
In de Bijbel wordt het werk van de Heilige Geest ook wel de ‘vrucht van de Geest’ genoemd. De Bijbel gebruikt hiervoor het beeld van een boom waar vruchten aan groeien. Net als dat je een appelboom kunt herkennen aan de appels die er aan groeien, kun je de Heilige Geest in mensen herkennen aan de ‘vrucht van de Geest’. 

De vrucht van de Geest bestaat uit de volgende waarden: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

 

Opdracht: 

Lees Galaten 5:22-23.

Welke van deze negen waarden herken je bij jezelf en welke (nog) niet? Welke eigenschap zou je nog meer bij jezelf terug willen zien? Kies er één en schrijf die op. 

Schrijf er ook bij hoe je deze eigenschap kunt ontwikkelen.

Post een foto van deze opdracht op social media met #vrucht en #deelhetvuur.

6. #wind (Deuteronomium 32:11-12)


Toelichting
In de Bijbel worden mensen soms vergeleken met de jongen van de arend die mee worden gedragen op de vleugels van de ouder. De wind is de kracht die de arend laat zweven.

De wind waarop je vliegt is ook een beeld dat veel voor de Heilige Geest gebruikt wordt. Soms kun je niets veranderen aan de omstandigheden in je leven of in de wereld om je heen. Wel kun je proberen jezelf open te stellen voor Gods Geest. Het is dan een soort gebed geworden: draag mij door het leven alsof ik door wind word gedragen!

Opdracht:

Lees Deuteronomium 32:11-12.

Vouw een vliegtuig van de duivenveren die we als download beschikbaar hebben (zie onder benodigdheden). Print deze dubbelzijdig uit. (Tip: Zet bij de video de ondertiteling aan in het Nederlands!) 

Tijd om weer naar het uitzichtpunt van opdracht 1 te gaan. Lanceer daar jouw vliegtuig en laat haar zo lang mogelijk zweven!

Post een foto van deze opdracht op social media met #wind en #deelhetvuur.


7. #rook (Romeinen 8:26)


Toelichting 
Geloof of bidden kan soms heel lastig zijn. Soms heb je er geen woorden voor. Geen probleem! In de Bijbel wordt de Heilige Geest voorgesteld als een helper die zelfs voor jou kan bidden. 

Denk maar eens aan iets of iemand voor wie je zou kunnen bidden, of voor een situatie in je leven… 

Opdracht:

Lees Romeinen 8:26.

  • Schrijf op je vliegtuig de naam van een persoon of teken iets (bijvoorbeeld een situatie waar je aan denkt, maar waar je geen woorden voor hebt). 
  • Maak vuur op een veilige plaats buiten, bijvoorbeeld in een vuurkorf of binnen bijvoorbeeld in een openhaard of houtkachel. Overleg eerst even met een volwassene. Gebruik de skills die je geoefend hebt bij opdracht 3. 
  • Verbrand je vliegtuig.
  • Kijk naar de rook die opstijgt en vergelijk het met een gebed dat bij God aankomt. De Geest bidt voor jou.
  • Maak een foto van je vuur en deel dit met anderen. Post de foto met #deelhetvuur.