Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Plaaggeesten en pestkoppen

Over pesten in het verhaal van Jozef en in ons eigen leven. Samen een pestprotocol maken en rollenspelen uitspelen van pestsituaties.

De programma's vind je in het PDF document in de bijlage.

Korte beschrijving van de programma's:
Jongeren gaan op verschillende manieren aan de slag met het thema 'pesten'.

In de eerste bijeenkomst bekijken ze een videoclip, staan ze op een speelse manier stil bij enkele feiten en lezen ze wat de Bijbel erover te zeggen heeft. Vervolgens maken ze een eigen pestprotocol. Ook de eigen ervaringen worden meegenomen.

In de tweede bijeenkomst doen de jongeren onder andere een snel introductiespel en twee ludieke rollenspellen. Het ene rollenspel is bedoeld als opwarmertje; het tweede betreft een pestsituatie met daarin de verschillende rollen van dader, slachtoffer en omstander. De jongeren bespreken achteraf hoe de verschillende rollen voelden en wat de uitwerking is van een positieve aanpak. Door dit alles heen worden de jongeren uitgenodigd om na te denken over hun eigen geloof in relatie tot hoe je met elkaar omgaat

Doelen van de bijeenkomsten:
• De deelnemers denken na over wat pesten is en leren en ervaren wat het met je doet.
• De deelnemers verkennen de verschillende 'rollen' in pestsituaties en ervaren de verschillende emoties die daarbij horen.
• De deelnemers ontdekken dat de eigen houding ten aanzien van pesten van groot belang is en het verschil kan maken tussen het in stand houden van pestgedrag of niet.

Meer werkvormen over het thema pesten, inclusief filmpjes om te gebruiken, vind je hier.