Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Preekbingo

Kinderen in de dienst houden én de preek behouden, kan dat?! Ds. Joost Schelling in Sliedrecht lukte dat zeker: Organiseer een preekbingo en iedereen zit op het puntje van zijn stoel!

Aanleiding:

Ds. Joost Schelling: In de zomervakantieperiode bleek dat 1 zondag niet bij de kindernevendienst was ingeroosterd en zo op korte termijn open viel. De voorganger besloot toen van de nood een deugd te maken en aan te sluiten bij de campingbeleving van veel van vakantie teruggekeerde kerkgangers (5e zondag van de zomervakantie) en een bingo te maken van de preektekst. Hieronder beschrijf ik hoe ik te werk ben gegaan.


Opzet:

1) Kies een lay-out voor je bingokaart. Omdat je niet met getallen werkt, ben je hier erg vrij in. In veel bingokaarten is in ieder geval het middelste vakje open/ongebruikt, daarin heb ik het logo van de kerk gezet (zie onderaan dit document het voorbeeld).
Een originele bingokaart bestaat uit 5 rijen van 5 vakjes. In totaal heb je dus 25 vakjes, minus 1, dus ruimte voor 24 woorden. Natuurlijk kun je de kaart ook inkorten door 1 of 2 rijen weg te laten.

2) Kies vervolgens woorden uit je preek/verhaal die geschikt zijn voor de Bingo. Je kunt ook kiezen voor meer onderdelen uit de kerkdienst, maar ik zocht een overbrugging met de reguliere kindernevendienst die bij ons vooral rondom de preek plaatsvond. Ik heb ervoor gekozen te werken met signaalwoorden uit mijn preek. Dat betekent, dat als de kinderen deze woorden hebben gehoord èn gevonden, ze daarmee ook de strekking van de preek hebben ontvangen. Het laatste woord dat op elke kaart gevonden moet worden, is TROUW (ik citeer als einde lied 839 Lord of the dance, couplet 4) omdat dit het laatste woord voor het amen van de preek is. Amen zelf leek mij wat te voorspelbaar. Zo ontstaat het effect dat alle kinderen direct bij het amen van de dominee in de kerk hard BINGO roepen. Tussen het laatste en eennalaatste woord dat gevonden moet worden op de kaart heb ik wat tijd (drie regels preek) gelaten, zodat ze echt klaar zitten om BINGO te roepen.

3) Ik heb een grote zak spekjes gekocht als prijs.

4) Let op de woorden die je kiest. Kies een paar moeilijke woorden uit die een paar keer in de preek genoemd worden zodat de kleinere kinderen deze ook onthouden. Kies verder woorden uit die voorkomen in de woordenschat van de basisschoolleeftijd. Zorg voor snelheid in het vinden (dus niet pas het eerste woord na 5 minuten preek, maar ook niet 10 woorden in de eerste drie zinnen, want dan kunnen ze het niet bijhouden). Ik heb in een versie, voor de jongsten, de woorden in alfabetische volgorde gezet zoals bij een woordzoeker, anders is het te lastig.

5) Op elke kaart heb ik 1 woord al afgekruist, namelijk het thema van de dienst: genieten. Verder heb ik twee versies kaarten gemaakt, met daarin veel dezelfde maar ook een paar verschillende woorden (veelal synoniemen van het andere woord, zodat de strekking van de boodschap gelijk blijft). De achterzijde van de Bingokaarten waren in kleur vorm gegeven. Elke versie had een andere kleur, zo kon ik de jongere kinderen ook een wat makkelijkere kaart geven, zonder dat dit opgemerkt werd.

6) Let op, dat je het woord TROUW (mijn BINGO-woord) niet elders in je preek noemt, anders is het sloteffect weg!
Uitwerking in de kerk:

  1. Bij het kindermoment heb ik alle kinderen naar voren laten komen en hen kort de regels laten uiteggen. Natuurlijk ook gezegd dat een valse bingo betekent dat ze vooraan een liedje moeten komen zingen.
  2. Kinderen kregen de bingokaart mee en potlood/pen. Voor de kleinere kinderen was er ook een kleurplaat met kleurtjes. Maar iedereen wilde met de bingo meedoen, ook de kinderen uit groep 1-2 van de basisschool.
  3. In de preek heb ik de Bingo-woorden met vet en onderstreept aangemerkt, zodat ik ze niet vergat te noemen en ze zo ook met wat extra nadruk )en rustig) kon uitspreken.

Hoe waren de reacties?

Hierbij een aantal reacties op de facebookpagina van de kerk (niet heel neutraal, maar om een beeld te geven):

Danielle - Nina (11 jaar) zei toen ze net in de kerk zat: 'geen nevendienst, nou fijn, dat wordt weer lekker saaaaai dan'. TOT het moment dat de Bingokaarten uitgedeeld werden. Ze heeft van A tot Z zitten luisteren, fanatiek zitten strepen, en vond het hartstikke leuk. Dus wat ons betreft: een succes!

Arie - De oudjes bij ons in de buurt zaten volgens mij ook te hunkeren naar een bingokaart. Ze misten wel het molentje waar normaal de ballen in zitten. Ik ben een groot voorstander van creatief preken. Dus een nieuw experiment is welkom.

Dini - Wij vonden het ook superleuk ,hadden Jasper al opgewarmd voor de bingo vandaar dat hij ook graag mee wilde doen with a little help....zondagmorgen was het ook :kom we gaan naar de bingo...o eh ik bedoel naar de kerk!! Door het gespitst zijn op de woord dacht ik er zal wel weinig blijven hangen van de preek maar dat valt ook wel mee; genieten was toch het werkwoord?!?ha ha....ik hoorde wel meer volwassenen die mee hadden willen doen!!!

Hanneke - Vond het ook leuk! En alle kids zaten rustig in de dienst en gespitst te luisteren.. Jammer idd dat alleen Guusje een kaart had en ik zelf niet en een valse bingo vind ik toch ook wel een leuke afwisseling. Iemand die een liedje mag zingen ;-)

Wil - Ik vond het een superleuk idee, als volwassene zat je ook heel goed te luisteren, te wachten op een BINGO, en toen hij eenmaal gevallen, was, was het pas echt genieten

Rita - Het was héél leuk. Dit soort creatieve ideeën mag je meer krijgen en delen. Ik ben trouwens een van de oudjes waar Arie over schrijft. Had ook wel mee willen doen.

Mirjam - Erg leuk idee Joost Schelling! Van uit Ouddorp geluisterd! Genieten!

Arie - Ik geloof dat Rita gedachten kan lezen. "BIngo!!!!!"

Ingrid - jammer dat het alleen voor de kinderen was. Graag volgende keer wat extra bingokaarten

Corrie - Het was idd erg leuk iedereen die in de buurt van een kind zat keek stiekum of alle woorden werden weg gestreept

Dini - ook vond ik het overigens mooi vorm gegeven ...meeste bingo blaadjes zien er wat flodderiger uit !!

Anneke - Animatieprogramma's zijn dus op een camping inspirerend voor jong en (wat) oud(er). Een goed initiatief om jong en oud 'scherp' te houden tijdens de preek!

Mettie - Suggesties om nog meer te kunnen genieten tijdens de ' Preekbingo Als je een beamer hebt laat dan tijdens de uitleg gerust wat meer woorden of begrippen zien.* Voor de niet lezers toch leuk om plaatjesbingo mee te mogen spelen. Voor de duidelijkheid staat het woord onder het plaatje. Zo kan een lezend begeleider meehelpen.* Voor luisteraars thuis een mail met in de bijlage de bingokaartjes. Zo kunnen thuisblijvers er voor kiezen om ook mee te doen* enneh Joost: Blijf vooral zo geïnspireerd DOORGAAN! !!! Ik heb genoten. Petje af voor 3 weken research op locatie.

Afsluitende woorden

Voor een volgende keer zou ik de volgende dingen / punten anders doen:

  1. Woorden die aan het begin genoemd zijn wellicht later in de preek nog een tweede keer noemen (als je tenminste wilt, dat iedereen BINGO gaat roepen)
  2. Meer bingokaarten! Dus ook voor volwassenen die mee willen doen.
  3. Voor de jongere kinderen wellicht bij een aantal woorden een plaatje erboven zetten, zodat ze het makkelijker kunnen volgen.

Augustus 2015 - Ds. Joost Schelling – Gereformeerde Kerk Sliedrecht