Proef Kliederkerk

Proef van Kliederkerk! Organiseer met je gemeente een mini-Kliederkerk! Een nieuwe vorm van kerk zijn in je buurt en leuk voor het hele gezin.

Doelen:

• ervaar een nieuwe vorm van kerk zijn,
  • beleef en verwerk een bijbelverhaal op een creatieve manier en met meerdere zintuigen,
  • een leuke interactieve invulling van een dienst voor de hele gemeente en het hele gezin, met jong en oud,
  • verken of het starten van een missionaire Kliederkerk iets is voor jullie kerk in jullie stad/buurt.

Leeftijd: alle leeftijden
Tijdsduur: 2 uur (exclusief voorbereidingen)
Nodig: materialen voor de verschillende onderdelen van kliederkerk
Locatie: in een gebouw met meerdere ruimtes of één grote ruimte waar je verschillende hoeken kan creëren.

Voorbereiding:

• Vorm een groep van minimaal 3 mensen die enthousiast is om dit samen te organiseren.
  • Om een beeld te krijgen van kliederkerk kijk je het volgende filmpje:

• Kies een Bijbelverhaal.

• Kies 4 werkvormen: een kliederige knutsel; iets bouwen/maken met de handen, een sport/spel-werkvorm voor de actievelingen; een reflectieve/bezinnings activiteit. Maak onderscheid in de vorm van de activiteit, niet in 'kinder' of 'volwassen' werkvorm. Bereid de activiteiten voor.

• Bereid de viering voor met een bijbelverhaal, een lied en een gebedsvorm.
  • Zorg voor een maaltijd of iets lekkers bij de koffie.
  • Nodig alle gemeenteleden uit. (Geef evt. uitnodigingen die ze aan iemand anders kunnen weggeven.)

Uitleg
Een mini-kliederkerk ziet er als volgt uit: Je begint met korte introductie. Daarna bied je de 4 verschillende werkvormen tegelijk aan. Na 20 minuten verzamel je iedereen om bij elkaar te zitten voor een korte viering. Daar vertel je het bijbelverhaal. Tip: kies een bijbelvertaling die voor iedereen te begrijpen is. Bijvoorbeeld Bijbel in Gewone Taal. Je zingt een lied, en kies een vorm voor een gebed. Daarna sluit je af met lekker eten. Hieronder een voorbeeld van een programma rond het verhaal van de schepping.

Hier vind je voorbeelden van Kliederkerkprogramma's.