Thuis!

Deze werkvorm gaat over psalm 84: Wat houd ik van Uw huis. Met deze werkvorm kunnen tieners online aan de slag. Deze werkvorm kan daarom ingezet worden voor online club of catechese of, zoals nu, in tijden van corona. Maar je kunt hem bijvoorbeeld ook aan de tieners meegeven tijdens de zomervakantie.

Je kunt ervoor kiezen om deze opdracht via videoverbinding (Houseparty, Microsoft Teams, Google Hangouts Meet etc., zie ook dit artikel) te doen of via challenges die je stuurt via whatsapp. Als je werkt via whatsapp kun je de opdracht over een langere periode uitsmeren, bijvoorbeeld elke dag in de week een gedeelte.

Doel:

• Jongeren denken na over wat een thuisplek echt is.
  • Jongeren ontdekken dat ze thuis mogen zijn bij God.
  • Jongeren bemoedigen anderen die eenzaam thuis zijn.
  • Jongeren denken na over hoe de kerk nog meer een thuisplek kan zijn en schrijven een kort plan hiervoor.

Nodig

• Bijbel, papier, pennen;
  • ansichtkaarten;
  • telefoon of tablet.

Introductie (5 min)

• Laat de jongeren allemaal zo snel mogelijk een aantal woorden appen in de groepsapp die ze associëren met ‘Thuis’ of laat ze een foto sturen van iets dat voor hen het thuisgevoel weergeeft.
  • De Groepsleider appt daarna een reactie. Idee: de jeugdleider maakt een woordweb van de bedachte woorden en deelt dit. Je kunt natuurlijk ook met videobellen met elkaar in gesprek gaan over deze opdracht, dan doe je het dus samen.
  • Met de coronacrisis moeten we allemaal zoveel mogelijk thuis blijven. Best pittig! Wat is er leuk aan thuis blijven? Wat is er niet leuk aan thuisblijven? App het antwoord op deze vragen naar elkaar! Opmerking: als tienerleider is het belangrijk alert te zijn op gezinssituaties waarin het mis gaat door het ‘op elkaars lip zitten’. Merk je dat dit speelt bij één van je tieners overleg dan met iemand uit de kerkenraad of jeugdraad wat je het beste kunt doen om te helpen.

Verdieping (15 min)

Wat vind je van dit lied? Ken je nog meer liederen over thuis of thuis bij God die de moeite waard zijn? Maak hierover een gezamenlijke playlist bijvoorbeeld in Spotify.

Hoe kun je thuis zijn bij God? Laat de tieners daar over na denken. Ze kunnen het omschrijven of er een tekening van maken hoe dat eruitziet 'thuis bij God'. Of laat hen met emoticons uitbeelden wat 'thuis bij God' inhoudt. Maak er desgewenst een challenge van.

Tip: je kan in sommige computerspellen zoals Minecraft prima in 3d creatief aan de gang gaan. Bouw een mooi huis! Deel een screenshot in de app! Ben je liever creatief met TikTok: maak een leuk filmpje over het thema: ‘Thuis bij God’ en deel die in de app.

Verwerking (15 min)

• Als kerk kunnen we elkaar nu niet ontmoeten. Iedereen zit thuis. Misschien ken je mensen die nu extra eenzaam zijn? Of mensen die het zwaar hebben doordat ze ziek zijn of omdat ze in de zorg werken. Bedenk wie je juist vanuit huis wel een beetje kunt opfleuren. Deel dit met elkaar. Ga vervolgens ook echt aan de slag. Dit kan door hen een kaart te sturen met een vrolijk berichtje. Of koop bloemen. Leg de bloem voor de deur en bel aan (NB ga vanwege de corona regels niet naar binnen!). Misschien hebben de jongeren zelf nog een goed idee? Vraag hen dat aan te leveren via de app.
  • Hoe kan de kerk voor oud én jong een echt thuis zijn? Laat de jongeren allemaal één voorstel appen waardoor de kerk meer een plek wordt waar jongeren zich kunnen thuisvoelen. De jeugdleider voegt die ideeën allemaal samen en maakt er een mooie afbeelding/poster voor in de kerk voor, post het op Instagram.

Afsluiting (5 min)

Gebed

Laat de jongeren gebedspunten aanleveren via whatsapp en daag hen uit deze week gezamenlijk voor de ingestuurde punten te bidden. Help eventueel bij het bedenken van gebedspunten.