Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

WAY to GO - Scheppingsverhaal

Een voorbeeldprogramma uit de methode 'Way to go'. Ga creatief en actief aan de slag met het scheppingsverhaal!

Way to Go is een club-seizoensmethode van Jong Protestant voor kinderen. Het eerste seizoen staat het thema Mijn Leven centraal. Voor een tweede seizoen is het thema Bijbelse Personen beschikbaar. 

Onderstaande werkvrorm bied je een kennismaking met clubmethode Way to Go, aan de hand van werkvormen uit Way to Go - Mijn Leven. In het programma hieronder gaan de kinderen aan de slag met het scheppingsverhaal.


VOORAF
Het is niet altijd eenvoudig om met kinderen aan de slag te gaan rond het thema ‘God’. Maar wel heel leuk en uitdagend! Want God is de kern van het christelijk geloof. Om bij God te horen hoef je niets speciaals te kunnen of te zijn: God is er voor iedereen. 


INLEIDING
Doelstelling: de bijeenkomst op een duidelijke manier openen
Tijdsduur: vijf minuten
Nodig: kaars, waxinelichtjes, lucifers

Steek de kaars aan en leg uit dat als je de kaars aansteekt, de bijeenkomst echt begonnen is. Vertel dat de kaars een symbool voor Gods aanwezigheid is. Vraag de kinderen om aan de grote kaars een waxinelichtje aan te steken en aan iemand of iets te denken die Gods hulp nodig heeft. Spreek daarna een kort gebed uit.


BEESTENBOEL
Doelstelling: samen lezen over de schepping en ontdekken dat God alles gemaakt heeft
Tijdsduur: vijf minuten
Nodig: bijbel 

Vertel de kinderen over Adam die de dieren een naam geeft (Genesis 1 en 2) en de schepping van de vrouw. Adam kreeg van God de verantwoordelijkheid over de dieren die Hij gemaakt had. Dit wordt in het verhaal vooral duidelijk gemaakt doordat Adam de dieren een naam geeft. Omdat Adam echter iemand naast zich nodig had, schiep God de vrouw. En God zag dat het goed was...


CREATIEF
Doelstelling: samen aan de slag met het bijbelverhaal
Tijdsduur: twintig minuten
Nodig: behangplaksel, wc-papier, ballonnen, touw, lege WC-rollen, scharen

Blaas ballonnen in verschillende vormen en groottes op. Bekleed de ballonnen en wc-rollen met in behangplaksel gedrenkt wc-papier. Hoe gekker het dier wordt, hoe beter! Laat het geheel drogen en maak het een andere keer af met verf en andere versiering. Laat de kinderen, net als Adam, een naam voor hun dier bedenken. Laat ze ook bedenken wat het dier eet, hoe oud en hoe groot het kan worden, of het een gevaarlijk dier is of bijvoorbeeld een huisdier, wat voor geluid het dier maakt, et cetera. 


RENNEN & VLIEGEN
Doelstelling: even lekker actief zijn
Tijdsduur: tien minuten
Nodig: stukken touw, stopwatch

Vertel de kinderen het vervolg van Adam en de dieren: namelijk dat Adam niet alleen bleef, maar dat God een medemens voor hem maakte: Eva, de vrouw. Eva werd geschapen uit de rib van Adam. God vond dus dat mensen elkaar nodig hebben. Organiseer naar aanleiding van het verhaal een hardloopwedstrijd. In het verhaal is te lezen dat mensen elkaar nodig hebben. Dat is in dit spel ook het geval, want er wordt een ‘obstakel’ verzonnen: zonder de ander kunnen ze niet lopen. Bind één been van een jongen vast aan het been van een meisje en laat ze zo snel mogelijk het parcours afleggen. Wie het snelst is, wint de wedstrijd.


AFSLUITING
Doelstelling: in stijl afsluiten
Tijdsduur: vijf minuten
Nodig: kaars, waxinelichtjes, lucifers

Steek de kaars aan en vraag aan de kinderen wat ze van de schepping het mooist of meest bijzonder vinden. Let op dat het gesprek niet te lang wordt en dat iedere mening serieus genomen wordt. Het gaat er vooral om dat de kinderen aan het denken gezet worden over wat zij het meest bijzonder vinden aan de schepping. Als je nog tijd over hebt, kan je afsluiten met het zingen van een lied als ‘He’s got the whole world in His hands'.