Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Wensen voor het nieuwe jaar

In gesprek over wensen voor het nieuwe jaar, en samen wenskaarten maken.

Rond de jaarwisseling wensen we elkaar traditiegetrouw alle goeds. Maar wat vinden de kinderen goed? Waar rennen ze naar toe of snel vandaan? Na een actief spel, en een gesprek over wensen, maken ze wenskaarten om te versturen.

Doel: Kinderen ontdekken elkaars wensen voor de toekomst. Ze maken wenskaarten om te delen met anderen.

Nodig:
Twee A4-tje met daarop de tekst; ‘ja graag’ of ‘nee dank je!’
• Ruimte waarin gelopen of evt gerend kan worden.
• Knutselspullen, stevig papier A5 formaat in div kleuren, schrijf- en tekenmateriaal, evt oude tijdschriften.

Renspel: Wat wens jij?
De leiding noemt een activiteit of product. Gebruik bijvoorbeeld de woorden van de wenskaartjes. Deelnemers kiezen of zij dit graag willen doen of niet door te lopen naar het bordje ‘ja graag’ of ‘nee, dank je’ dat aan tegenovergestelde zijde van de ruimte hangt..

Om het spel actiever te maken, kun je ook een deelnemer in het midden laten staan. Deze spreekt een wens uit. Hij of zij probeert een deelnemer die overloopt van ja naar nee of omgekeerd te tikken. Wie als eerste getikt wordt, mag de volgende wens uitspreken en is tikker.

Gesprek: Wat wil jij?
Vraag de kinderen:
• Welke wensen heb jij voor het nieuwe jaar/de toekomst?
• Wat wens je voor jezelf?
• Wat wens je voor een ander?
Kunnen ze ook vertellen hoe het komt dat ze dat wensen? Waar komt hun wens vandaan? Is het gewoon leuk of vinden ze het echt belangrijk?

Probeer met elkaar in gesprek te gaan over wat voor hen belangrijke dingen in het leven zijn. Laten ze zich daarbij vooral inspireren door moderne gadgets of door geloofwaardes?
• Wat zou Jezus’ wens zijn voor ons in het nieuwe jaar? (vrede, rechtvaardigheid, omzien naar elkaar, trouw etc)

Wat wensen zij een ander toe? Hun vrienden? Ouders? Familieleden? Dorpsgenoten? Gemeenteleden?
Inventariseer kerngedachten op een groot vel papier. Bij de knutsel kunnen ze hier gebruik van maken.

Knutsel: kaarten maken
Naar eigen inzicht maken de kinderen wenskaarten. Je kunt kiezen om een bepaalde techniek aan te bieden, maar ook om de kinderen vrij te laten in de vorm.
Standaard biedt je enkele of dubbele A5 kaarten van dik papier aan. Kinderen kunnen hier plaatjes uit tijdschriften opplakken, tekeningen en teksten opschrijven, schilderen met verf of draad of een combinatie hiervan.

Bedenk van tevoren of je de kaarten voor een bepaalde doelgroep wilt maken of dat je de kinderen hier vrij in laat. Je kunt denken aan wensen voor zieken, ouderen, vluchtelingen, jarigen, familie. Misschien kunnen de kaarten meegestuurd worden met de bloemen uit de kerkdienst. Als je een specifiek doel kiest, vertel dit dan aan de kinderen. Bespreek welke wensen die doelgroep als bemoedigend vindt.

Next step
Kijk eens of je een van de wensen waar kunt maken. Misschien alleen, misschien met elkaar. Moedig kinderen aan om te bedenken welke wensen zij waar kunnen maken voor een ander of zichzelf. Soms kan een wens net iets kleiner gemaakt worden waardoor het wel haalbaar is.