Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Het kwaad | Introductie

Pijl naar links Ideeën

Waarom is er kwaad in de wereld, waarom wordt er zoveel geleden? Als er een God is, hoe kan het dan dat er kwaad is? Het zijn vragen van alle tijden. In twee bijeenkomsten gaan de jongeren hier mee aan de slag.

Doelen

  • De jongeren formuleren een aanzet tot een persoonlijk antwoord op de vraag: Hoe kan God bestaan als er zoveel ellende in de wereld is?
  • De jongeren verdiepen zich in het leven van een andere christen en de rol van zijn of haar geloof in een periode van lijden.
  • De jongeren krijgen praktische handvatten aangereikt om als christen om te gaan met gebrokenheid.

Persoonlijke voorbereiding

Stel jezelf de vraag: hoe geloof ik zelf dat God te rijmen valt met de aanwezigheid van het kwaad, met een gebroken wereld?

Kijk naar je eigen leven. Wat is of was een donkere periode in jouw leven? Denk terug aan hoe dat was, wat gebeurde er, wie was daarbij, hoe oud was je, wat voelde je? Sta stil bij de vraag: Waar was God toen voor jou? Ver weg of juist dichtbij? Heeft het doormaken van die periode jouw geloof veranderd ? Zo ja, hoe dan?

Lees de bijgevoegde bijlage over het 'Omgaan met de gebrokenheid als christen in de wereld'.

Over het behandelen van dit onderwerp mag je je verschillende dingen realiseren.

  • Ten eerste, niemand heeft een in beton gegoten antwoord op deze kwestie. Jij hoeft dat dus ook niet te hebben.
  • Ten tweede, de vraag hoe God en het kwaad met elkaar kunnen leven is relevant voor alle leeftijden en generaties. Het zal de jongeren dus ongetwijfeld interesseren en het kan ook iets losmaken bij de deelnemers.
  • Ten derde, je hoeft niet alle informatie uit de aangereikte bijlagen te gebruiken. Laat je vooral leiden in je gesprekken en uitwisseling door de vragen en verhalen van de jongeren zelf. Je hoeft ze niet met informatie te overladen. Het is beter om met hen mee te gaan in hun vragen, twijfels, ervaringen en daarbij aan te haken. Daarom is het wel goed dat jij die achtergrondinformatie hebt gelezen. Houdt het bij de hand, en kom ermee als de situatie daarom vraagt.
  • Ten vierde en ten slotte: wees niet teleurgesteld als je niet het hele programma hebt door kunnen lopen als er een persoonlijke ervaring op tafel kwam van deelnemers die juist bij dit onderwerp aanhaakte. Juist persoonlijke verhalen blijven hangen en kunnen recht doen aan de ‘catechetische theorie’. Want als jij – goed voorbereidt – met zorg en aandacht kunt meeleven met de ervaringen en deze weet te verrijken met enkele perspectieven of handvatten uit dit programma, mag je er zeker van zijn dat de catechesebijeenkomst van waarde was, leerzaam en memorabel.

Let op: Bereidt de bijeenkomsten op tijd voor. Als je gemeenteleden, musea, of andere bezoeken moet regelen, doe dit dan op tijd.  

Liedsuggesties

  • Passende liedsuggesties vind je hier

Ga naar Bijeenkomst 1.
Ga naar Bijeenkomst 2.