Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Bijbel | Verdieping: Intergeneratief

Pijl naar links Ideeën

Deze werkvorm is een onderdeel van Bijeenkomst 1: Bijbel van Catechesemethode Overhoop.

Bijbel | Verdieping: Intergeneratief

  • Duur: ongeveer 1 à 1,5 uur
  • Nodig: computer, beamer, flipovervellen, stift

Voorbereiding

Deze werkvorm is bedoeld om samen met volwassenen uit de gemeente te doen. Doe dit in goed overleg, plan ruim van tevoren, informeer de genodigden duidelijk over het programma, de verwachtingen en de bedoeling. Nodig mensen ruim op tijd uit en herinner ze kort van tevoren aan de bijeenkomst.

Uitvoering

Vertel kort iets meer over wat de Bijbel globaal, in z’n geheel genomen, betekent en hoe het Oude en Nieuwe Testament zich tot elkaar verhouden. Je kunt daarvoor gebruik maken van de informatie van bijvoorbeeld deze site. 

In het kader vind je de highlights daarvan.

Het Oude Testament beschrijft de stichting en het behoud van het volk Israël. God beloofde dat Hij Israël zou gebruiken om de hele wereld te zegenen (Genesis 12:2-3). Nadat Israël als volk was gesticht, schoof God binnen dat volk een familie die de zegening zou bezorgen: de familie van David (Psalm 89:4-5). Vervolgens werd uit die familie van David een man beloofd die de toegezegde zegening zou brengen (Jesaja 11:1-10).

Het Nieuwe Testament geeft ons de details over de komst van die beloofde man. Zijn naam was Jezus. In Zijn perfecte leven vervulde Hij de profetieën van het Oude Testament, stierf Hij om de Redder te worden en stond Hij weer op uit de dood.

Er valt natuurlijk veel meer te zeggen over de betekenis van de inhoud van de Bijbel, maar dat is hier niet nodig. Bovenstaande is slechts een introductie op de korte animatie die jullie gaan kijken en op het gesprek dat daarna volgt.

Filmpje

Kijk met elkaar dit filmpje.

Het is een snel gemonteerd filmpje en de spreker is Engels. Hoewel het filmpje Nederlandse ondertiteling heeft, kan het goed zijn om het filmpje twee keer achter elkaar te kijken. Het duurt maar kort, dus veel tijd kost dat niet.

Vat met elkaar het filmpje samen. Vertel er duidelijk bij dat dit een zienswijze is waar je het niet per se mee eens hoeft te zijn. Daarover ga je dadelijk in gesprek. Om dat gesprek goed te kunnen voeren, stel je op de flipover eerst samen vast wat de essenties zijn van het filmpje. Je kunt deze checklist hierbij achter de hand te houden. Schrijf de essentiële punten op de flipover.

  • Maak kleine groepjes, waarbij in elk groepje zowel één of meer jongeren zitten als één of meer volwassenen.

Bespreek in de groepjes de volgende vragen. Neem hier een minuut of twintig voor. Geef voor de start van het gesprek duidelijk aan dat er geen goed of fout antwoord is. Elk antwoord is goed.

Vragen:

  • Wat vind je mooi aan deze uitleg?
  • Wat begrijp je niet? Help elkaar op weg bij de onderdelen die je niet snapt of lastig vindt. Hoe zien anderen het?
  • Waar ben je het mee eens en wat zie je anders? Hoe dan?

Presentatie

Daarna presenteert elk groepje de opvallendste of meest gegeven antwoorden die in het groepje gegeven zijn.

Als de presentaties aanleiding geven om er nog verder over in gesprek te gaan, dan kun je daar ruimte voor geven als de tijd het toestaat. Blijf er voor waken dat alle opvattingen er mogen zijn.

Maak vervolgens nieuwe groepjes van minstens drie personen. Gebruik nogmaals een minuut of twintig om de volgende vragen met elkaar te bespreken:

  • Heb je een eigen Bijbel?
  • Zo ja, wat voor Bijbel is dat?
  • Welk bijbelverhaal is je bijgebleven van vroeger, of heeft je recent geraakt?
  • Vertel over een moment dat je in je leven moest denken aan een bijbelvers of bijbelverhaal omdat het je raakte.