Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Bijbel | Verwerking: Boksen of hardlopen

Pijl naar links Ideeën

Deze werkvorm is een onderdeel van Bijeenkomst 1: Bijbel van Catechesemethode Overhoop.

Bijbel | Verwerking: Boksen of hardlopen

  • Duur: 40 minuten
  • Nodig: Bijbel, stevig oud kussen, bijvoorbeeld van een leren bank, spanbanden.

Om te ontdekken wat de Bijbel betekent of hoe het van betekenis kan zijn in je leven, is het beter om niet naar ‘het boek als geheel’ te kijken, maar om in te zoomen op de inhoud. Duik eens in een bepaald verhaal, in dit geval het verhaal van Genesis 32: Jakob bij de rivier de Jabbok.

Uitvoering

Jakob vecht bij de rivier de Jabbok (Genesis 32:23-33).

Introductie

Introduceer het verhaal en vertel in enkele zinnen wat er aan de te lezen passage vooraf is gegaan:

  • Jakob heeft een enorme ruzie gehad, 20 jaar geleden, met zijn grote broer Ezau. Jakob had zich namelijk vermomd als Ezau en had zo zijn blinde oude vader voor de gek gehouden. Vermomd als oudste zoon kreeg Jakob namelijk onterecht de zegen en erfenis van zijn vader. Ezau was natuurlijk woedend en wilde zijn broertje vermoorden toen hij er achter kwam. Daarom was Jakob gevlucht. Hij bouwde een nieuw leven op met twee vrouwen (dat mocht toendertijd) in een land waar familie van zijn moeder woonde. Maar nu, na 20 jaar, wilde hij terug naar huis, naar zijn broer.

Verdieping

Lees vervolgens samen Genesis 32: 23-33 uit een bijbelvertaling die goed aansluit bij je groep.

  • Heb jij een litteken? Laat ze zo mogelijk aan elkaar zien.Vertel elkaar waar dat door komt als je wilt. Geeft het je herinneringen?
  • Jakob is alleen in de nacht en worstelt de hele nacht. ‘Worstelen’ betekent ook wel: ergens mee zitten. Heb jij wel eens gehad dat je ‘s nachts wakker ligt en ergens mee worstelt? Je hoeft dit niet te vertellen in de groep. Maar denk aan iets waar je boos over bent, verdriet van hebt, iets waar je spijt van hebt of waar je je voor schaamt. Iets wat je misschien niet kunt of wilt delen. Vraag de deelnemers iets uit hun eigen leven in gedachten te nemen. (Nogmaals: delen hoeft niet.)
  • ‘De ander’ met wie hij geworsteld heeft, blijkt achteraf een engel van God te zijn. Sommigen zeggen zelfs dat het God zelf was die met hem in gevecht was. Terugblikkend op dat  moeizame gevecht blijkt dat God erbij was.
  • Jakob moest al zijn bedrog onder ogen zien, nu hij op het punt stond om terug te keren naar zijn broer en dat vond hij moeilijk. Maar God was erbij, hoewel hij hem in zijn gevecht niet herkend had. God zegende hem in de ochtend zelfs.
  • Heb jij dat wel eens gehad, dat je op het moment zelf je heel alleen voelde of dat je in een heel moeilijk moment van je leven was, maar dat je achteraf toch ontdekte: ik was niet alleen?
  • Veel mensen die boos zijn, of bang, hebben er iets aan om zichzelf lichamelijk helemaal uit te putten. Boksen (in de ring of op een kussen) of hardlopen zijn bekende manieren om de spanning kwijt te raken. Dat gaan we nu doen!

Verwerking: boksen of hardlopen

Kies voor één van deze twee opties: hardlopen of boksen.

  • Hardlopen: laat de deelnemers ieder in stilte, maar met ‘hun ervaring in gedachten’ vijf rondjes zo hard mogelijk rond jullie gebouw rennen. Iedereen die klaar is komt weer binnen uitpuffen.
  • Boksen: Neem een oud leren kussen van bijvoorbeeld een bankstel of fauteuil. Span er twee spanbanden omheen. Dit mag redelijk strak. Eén persoon houdt het kussen omhoog (voor het eigen gezicht) door zijn arm door de twee spanbanden te steken. Een andere persoon mag één minuut lang boksen tegen het kussen. De bokser mag daarbij denken aan de gebeurtenis die hij zojuist in stilte gekozen heeft. Indien nodig geven meer jongeren tegenwicht aan de bokser. Na één minuut krijgt een ander de gelegenheid om te boksen.

Puf ten slotte even uit en check hoe iedereen zich nu voelt, zowel lichamelijk als geestelijk.