Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Draai het rad

Een korte en ontspannende activiteit voor groepen: draai-het-rad bingo! En op maat gemaakt! Maak een bingokaart, vul de woorden, zinnen of namen in en draaien maar!

Draai het rad! 

Deze werkvorm is geschikt voor jong en oud en heeft weinig voorbereiding nodig.

Doel:

 • Deelnemers ontmoeten elkaar en doen samen een ontspannende activiteit.

Nodig: 

 • Beeldscherm (telefoon, laptop, beamer of digibord) 
 • Internet 
 • Per deelnemer pen en papier (of digitaal tekenen) 
 • Prijzen voor de winnaars 

Duur:

 • Voorbereiding: 5 minuten 
 • Uitvoering: 15 minuten 

 

Uitvoering: 

Iedereen kent vast wel het spel bingo, maar deze keer speel je het net even anders. Je maakt heel simpel een eigen bingospel. 

Stap 1: Laat alle deelnemers een eigen bingokaart maken. Iedere deelnemer tekent een aantal rechte strepen op het papier. Zo verdeel je het papier in het aantal vakjes die je nodig hebt. In alle vakjes schrijven de deelnemers 6, 9 of 12 verschillende namen of woorden waarmee je speelt. Kijk hiervoor bij stap 2. 

 • Speel je het spel met minder dan 12 spelers? Maak dan een bingokaart van 6 vakjes.
 • Speel je het spel met 12 tot 20 spelers? Laat de spelers dan een bingokaart maken van 9 vakjes.
 • Speel je het spel met 21 spelers of meer? Laat de spelers dan 12 vakjes maken. 

Stap 2: De spelleider gaat naar wheeldecide.com. Vul daar de woorden of namen in waar je bingo mee wilt spelen. Zorg ervoor dat je het scherm aan alle spelers kunt laten zien. Kies een bingo vorm uit waarmee je het wilt spelen. 

 • namen-bingo: vul de namen van alle spelers in. 
 • voorwerpen-bingo: laat alle spelers een verschillend voorwerp kiezen. Vul de benaming van deze voorwerpen in bij het rad.
 • liedjes-bingo: kies titels van liedjes of songteksten uit en vul deze in. Kies deze zelf uit of laat alle spelers een lied of songtekst uitkiezen. 
 • thema-bingo: werken jullie aan een thema? Je kunt ook zelf een thema kiezen voor deze bijeenkomst. Bedenk woorden, voorwerpen of personages die bij het thema passen. Doe dit zelf of laat alle spelers allemaal één kiezen. Je kunt ook alle spelers een dresscode meegeven in hetzelfde thema. 

Stap 3: Zet de juiste instellingen klaar. Onderaan de vakjes die je zonet hebt ingevuld, zie je de optie ‘Advanced Options’. Klik daarop. 

 • Vink het vakje aan bij ‘Remove choice after it is landed on'. Dat zorgt ervoor dat een woord of naam uit het rad verdwijnt als het is geweest. 
 • Kies een thema van het rad bij ‘Color Theme’. 

Stap 4: Klik op de knop ‘Apply Wheel Changes’, deze knop staat onderaan bij de vakjes. Scroll naar boven en je ziet jouw eigen gemaakt bingo-rad. Vertel aan de spelers waarvoor jullie gaan spelen. Ga bijvoorbeeld eerst voor de bovenste rij, daarna voor de plus (+) en ten slotte voor de volle kaart.  

Stap 5: Spelen maar! Zorg ervoor dat de spelers het rad kunnen zien. Klik op het rad. Deze gaat automatisch draaien en stopt bij een van de vakjes. De spelers kruisen het woord of de naam door waarbij het rad stopt. Noem het woord als spelleider en geef de spelers genoeg tijd om door te kruisen en klik weer op het rad. Ga zo door totdat een van de spelers ‘BINGO’ roept. Regel een prijsje voor degenen die bingo hebben. 

Tip: Noteer als spelleider welke woorden/namen zijn geweest, zodat je makkelijk de bingo kunt controleren. Je kunt ook kijken of de doorgekruiste woorden/namen nog in het rad staan. Staan ze er niet in? Dan zijn ze al geweest en is het dus een goede bingo. 

Online

Maak een online meeting aan. Zorg voor een goede verbinding met de deelnemers. Vraag alle deelnemers om pen en papier te pakken. Of laat ze digitaal een bingokaart tekenen in bijvoorbeeld Paint. Volg dezelfde stappen als hierboven beschreven en zorg ervoor dat je jouw beeldscherm met het rad ‘deelt’ in de online meeting. Zo zien de spelers live welk woord of welke naam wordt gedraaid. Laat de spelers in plaats van BINGO roepen, het woord BINGO in de chat zetten. Controleer de bingo door de speler te vragen de bingokaart voor de camera te houden of een foto van de kaart te sturen. Breng de prijsjes na de tijd bij de spelers thuis of stuur het op met de post.