Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Vasten, maar dan anders!

Sta met je jeugdgroep stil bij de veertigdagentijd en doe iets voor een ander!

Vasten, maar dan anders!

Sta met je jeugdgroep stil bij de veertigdagentijd en doe iets voor een ander!

  • Leeftijd: 13-16 jaar of 16+
  • Benodigdheden: Whatsappgroep
  • Tijdsduur: voorbereiding: 15 minuten, daarna: <5 min per dag gedurende de veertigdagentijd

Introductie

Op 17 februari was het aswoensdag. Op deze woensdag begint de veertigdagentijd: dat betekent dat het over veertig dagen Pasen is. De veertigdagentijd is een sobere tijd, een tijd waarin we toeleven naar Pasen. Veel christenen zijn gewend om in deze periode te vasten. Ze eten bijvoorbeeld veertig dagen geen vlees, drinken veertig dagen geen alcohol of gebruiken veertig dagen geen social media. Het doel van vasten is niet perse dat je jezelf iets onthoudt. Het doel is vooral dat er door iets niet te doen, ruimte komt voor iets anders. Zo heb je bijvoorbeeld tijd over om iets te betekenen voor een ander, of om te bidden en bijbel te lezen.

In deze tijd voelt het misschien gek om te bedenken dat je iets niet gaat doen, we mogen al zoveel niet. Tegelijkertijd is het juist ook een kans om te kijken naar wat je wel kunt doen voor mensen die zich in deze periode misschien wel eenzaam voelen of extra hulp kunnen gebruiken. Of is het juist een heel mooie manier om voor jezelf rust te vinden als je deze tijd als stressvol ervaart. Op welke manier kun jij in deze tijd vasten? 

Uitleg

Het idee is dat de jongeren elkaar uitdagen en elkaar op de hoogte houden van wat zij tijdens de veertigdagentijd doen. Maak een lijstje met de namen van je jeugdgroep en geef hen allemaal om de beurt een dag om iets in de appgroep te delen over hun ‘vasten’ activiteit. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat ze die dag geen vlees hebben gegeten, dat ze die dag (of meer dagen) niet op social media gaan (uitgezonderd Whatsapp dan), dat ze die dag extra tijd hebben genomen om te bidden/bijbel lezen of dat ze iemand die ze kennen hebben geholpen. Ze mogen uiteraard ook zelf iets verzinnen. Meer tips kun je in de werkvorm Duurzaamheid Challenge vinden. Natuurlijk doe je zelf ook mee! Jongeren kunnen meerdere keren aan de beurt komen, of je verdeelt ze over de veertig dagen zodat ze allemaal één keer aan de beurt komen.

Als je inschat dat het te lastig is voor de jongeren om zelf iets te verzinnen, kun je ook met elkaar een aantal ‘activiteiten’ verzinnen. Maak hier dan een lijstje van en stuur die naar de jongeren. Als zij hier iets mee gedaan hebben sturen ze een bepaalde emoticon in de appgroep. Bijvoorbeeld een kruisje of vlammetje. Zo houden jullie elkaar op de hoogte en worden jullie er aan herinnerd dat het de veertigdagentijd is.

Uitvoering

Leg je jongerengroep iets uit over de veertigdagentijd. Dat kan in een online bijeenkomst of je kunt er voor kiezen een whatsappje te sturen met je uitleg.

Nodig de jongeren daarbij meteen uit om mee te doen met de uitdaging: ‘Vasten, maar dan anders’.

Voorbeeldtekst uitleg en uitnodiging

Hoi allemaal! We zitten midden in de veertigdagentijd, een tijd waarin we toeleven naar Pasen. Veel christenen vasten in deze periode: ze eten bijvoorbeeld geen vlees of gebruiken geen social media. Door iets niet te doen, hebben ze meer ruimte om met iets anders bezig te zijn. Bijvoorbeeld een kaartje sturen naar iemand die eenzaam is, of je een appje sturen naar een vriend/vriendin die dat wel kan gebruiken.
Het lijkt mij tof om ook met jullie aan de slag te gaan met de veertigdagentijd: Vasten, maar dan anders! :) Wat denken jullie daarvan? Graag jullie reactie. Stuur een 'duimpje' als je mee wilt doen.

Als er jongeren mee doen:

Laten we om de beurt iets in de app zetten over wat we rond de veertigdagentijd doen. Hierbij een indeling: [namen + dagen].
Ik ben benieuwd wat voor acties er langs komen!